Диета для кожи

Для зовнішнього вигляду далеко не байдуже, що ви їсте і п'єте. Але живлення позначається швидше непрямим чином. Здорове, повноцінне живлення виражається в підвищенні загального тонусу, а від душевного і фізичного фітнеса, у свою чергу, залежить ваше самопочуття - і ви виглядаєте або добре, або стомлено, мляво і сіро.

Проте на користь тіла і шкіри варто уникати таких істотних помилок в живленні, як непомірне поглинання чіпсів, солодощів, лимонаду і консерв.
Продукти, необхідні шкірі

В принципі для хорошого функціонування шкірі потрібне все те ж саме, що необхідне і решті всього організму: протеїни, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і мікроелементи - субстанції, які організм витягує з їжі в процесі травлення і з кров'ю розносить до всіх окремих органів.

• Білок в процесі обміну речовин розкладається на свої будівельні елементи - амінокислоти - і потім знов з'єднується вже по іншому зразку, автентично організму. Ці “нові” протеїни служать, наприклад, як матеріал для створення кліток або у формі ензимів запускають біохімічний процес. За особливо цінних в живленні вважаються протеїни, які легко засвоюються організмом. Як правило, вони містяться в тваринному білку, який присутній не тільки в м'ясі, але і в молоці і молочних продуктах. Відносно легко і добре засвоюється рослинний білок з соєвих бобів.

• Жир необхідний шкірі як енергоносій, а також для того, щоб засвоювати певні вітаміни, розчинні в жирах. Те, що залишилося невикористаним, організм відкладає в тканині підшкіри. Для створення кліток організму теж потрібні жири. Тонкі клітинні стінки складаються з комбінації жирів і протеїнів. Особливо цінні жири з великою кількістю багато разів ненасичених жирних кислот: вони містяться головним чином в рослинних маслах, вичавлених холодним способом.

• Вуглеводи: вони служать постачальниками енергії для кліток - у формі Сахаров для негайного використання і як крохмаль для створення енергетичних запасів. Важливо, щоб щоденний раціон живлення містив достатньо так званих комплексних вуглеводів. Вони поставляють не тільки “порожні” калорії - як, наприклад, цукор або біла мука - але і вітаміни, мікроелементи і баластні речовини (клітковину), необхідні для нормальної діяльності кишечника. Простий приклад: продукти з муки грубого помелу.

Три основні елементи живлення - білки, жири і вуглеводи - повинні в більшій або меншій кількості потрапляти в організм при кожній їді. Будьте особливо обережні при односторонніх курсах дієти для стрункості. Тут може бути помітне недоотримання якихось елементів.
Вітаміни

Вітаміни служать як біологічна “іскра запалення”, щоб запустити певні процеси.

• Вітамін А. Он грає велику роль в утворенні нових кліток і верхньому шарі шкіри. Якщо його недостатньо, в шкірі порушується процес ороговіння, вона стає шорсткою. Вета-каротин, попередній ступінь вітаміну А, дуже важливий для світлової переносимості. Наукові дослідження показали, що Кета-каротин допомагає шкірі краще управлятися з ультрафіолетовими променями.

• Вітамін С бере участь в створенні колагенових волокон в сполучній тканині. Крім того, він здатний знешкоджувати вільних радикалів, які прискорюють процес старіння шкіри. Потреба у вітаміні С може помітно розрізнятися залежно від способу життя. Курці, наприклад, витрачають на 40 відсотків більше, ніж некурящі, тому їм навіть при урівноваженому живленні є сенс додатково приймати вітамін С.

• Вітамін Е теж уловлює вільних радикалів і надає позитивну дію на шкіру навіть при зовнішньому застосуванні. Звичайно, їжа теж повинна містити достатню кількість разом вітаміну. Особливо багаті вітаміном Е проросла пшениця, рослинні масла, яєчний жовток і соєві продукти.

• Вітамін F і тепер іноді називають “шкірним вітаміном”. Ця субстанція дійсно дуже важлива для шкіри. Але мова при цьому йде не про справжній вітамін, а про жирні кислоти-есенції, які містяться в реп'яховому, соняшниковому або інших отриманих за щадною технологією рослинних маслах.
Мінеральні речовини і мікроелементи

Які функції виконують в організмі окремі мінеральні речовини і мікроелементи і що при цьому відбувається, до цих пір ще є предметом вивчення. Відвіку відомо, що певні мінеральні речовини (наприклад, натрій і калій) відповідають за тиск рідини в тканинах, а значить, і за пружність шкіри. Велику участь беруть мінеральні речовини і в утворенні ензимів і в дифузії речовин крізь клітинні стінки. Приклади: без міді шкіра не могла б утворити фарбувальні речовини. При недоліку заліза шкіра стає сухою, нігті ломкими. Цинк - складова частина багатьох ензимів, які необхідні для білкового обміну речовин. Магній підтримує проникність і разом з тим стабільність клітинних стінок. Фосфор грає важливу роль при забезпеченні енергією, а селен, маловідомий мікроелемент (особливо в комбінації з вітаміном Е), уловлює вільних радикалів.
Шкіра і гормони

Гормони роблять на шкіру сильний вплив, тому будь-яке гормональне порушення майже завжди позначається на шкірі. Естроген, жіночі статеві гормони, визначають серед іншого структуру і регенераційну здатність сполучної тканини. Часто можна відмітити, що у вагітних шкіра краща - це відбувається за рахунок підвищеної присутності естрогену, постаріння ж в період клімаксу пояснюється пониженням рівня естрогену.

Продукт обміну речовин чоловічого гормону тестостерона грає важливу роль в зростанні волосся і у виробленні жиру сальними залозами. Але все таки при порушеннях в цій області частіше виявляється винувато не стільки неправильна кількість гормону, скільки підвищена чутливість певних рецепторів. Гормони стресу адреналін і кортизон теж мають прямий вплив на шкіру. Адреналін підвищує кровопостачання, що при лабільній системі кровоносних судин виявляється у вигляді плям хвилювання. Антипод адреналіну, кортизон, заспокоює шкіру. Проблемою кортизону є те, що хоч він і усуває симптоми, але одночасно з цим загальмовує імунний захист і певні процеси обміну речовин в шкірі.
На що слід звертати увагу при їжі

Добре і повноцінно харчуватися можна і без складних правил і розпоряджень. Буде досить, якщо ви звернете увагу лише на деякі прості, але основоположні моменти. Протягом довгого часу це буде надійніше, ніж відноситися до їжі з пильною увагою, яка вистачає, як правило, ненадовго.
Важливо:
• Раз на день є свіжу гарячу їжу. Звичайно, готові блюда практичні, але вони не містять достатньої кількості вітамінів, зате в надлишку містять фарбники і прянощі, без яких організм спокійно міг би обійтися.
• Не готуйте щодня до основного блюда одні і ті ж гарніри, а чергуйте картоплю, вермішель, рис і інші злаки. Овочі і сорти м'яса теж по можливості міняйте щодня. Це забезпечить надходження всіх мінеральних речовин.
• Хоч би раз на день їжте фрукти і салат.
• Дуже важливо: їжте в повному спокої, не відволікаючись ні на газету, ні на телевізор. Це дозволить вам зняти всі стреси, що негайно стане помітне по вашому вигляду, що посвіжів.
• Алкоголь у високих дозах віднімає у організму найважливіші вітаміни. Крім того, він вносить плутанину до мінерального обміну речовин і у водний баланс, що виразно позначається на шкірі.