Скраб: обновление - начало жизни

- Скільки буде три і три, і три, і три?
- Напевно, дванадцять?
- Ні, буде дірка!

Давайте не знущатимемося зі своєї шкіри! Сьогодні я хочу поговорити про ськрабе. Так, оновлення - початок життя, але нерідко ми дуже старанно прагнемо позбавитися від "мертвої" шкіри. і в результаті втрачаємо і "живу".

Наша шкіра - захисна броня, яка охороняє нас від негативних дій навколишнього середовища. І безцеремонне втручання може спричинити абсолютно протилежні результати, ніж ті, яких ви чекаєте. Тобто в надії знайти гладку і ніжну шкіру ви трете її і скребете (у прямому розумінні цього слова), а у відповідь на це вона реагує роздратуванням і всіляко демонструє свою незадоволеність. Давайте розберемося, що ж треба нашій шкірі і, головне, в яких кількостях.

Пілінг (препарат для видалення відмерлих кліток) буває крупно - або дрібнозернистий. Для жирної шкіри необхідно використовувати грубозернистий, такий, що містить мікрочастки і речовини, що розм'якшують кератин. Дрібнозернистий, не дряпаючий шкіру пілінг ідеальний для сухої шкіри.

Отшелушивающим кремом, що не містить механічних частинок, є гоммаж (gommage). Він розчиняє кератин і сприяє видаленню відмерлих кліток і забруднень, а також очищенню пір. Гоммаж використовується для зрілої шкіри, що в'яне, і при прищах і угрях (навіть гнійних).

Для шкіри з розширеними кровоносними судинами, що пов'янула, з глибокими зморшками, а також при гнійних прищах рекомендується ензімний пілінг.

Заплуталися?! Розбираємося далі!

Ензімний пілінг і гоммаж не містять (на відміну від мелко- і грубозернистого) механічних частинок, тому вони підходять для чутливої шкіри, що в'яне і вугруватої.

Відлущування - природний фізіологічний процес. Якщо він порушується, наприклад, із-за неправильної гігієни, поганого живлення, шкідливої дії забрудненого середовища, стресів, хвороб, шкіра стає сіро-жовтою, оскільки важко її дихання і інші функції. В цей час слід скористатися пілінгом або гоммажем.

Пілінг і гоммаж розрізняють по складу і способу дії. Пілінг у вигляді крему або гелю містить дрібні частинки, що розм'якшують кератин, і діє механічно, подібно до якнайтоншого наждачного паперу. Цей спосіб рекомендується для людей з молодою, пружною і жирною шкірою. На чисту вологу шкіру, за винятком шкіри навколо очей, накладається крем (гель) і втирається подушечками пальців близько 5 хвилин.

Окрім очищення шкіри, пілінг також покращує кровообіг, проте його не рекомендується застосовувати при шкірі з розширеними кровоносними судинами, шкірі, що пов'янула, і вугруватій шкірі у стадії запалення (!).

Для шкіри з розширеними судинами застосовується ензімний пілінг. Він застосовується 1 раз на тиждень. Накладається на 15 хвилин при жирній шкірі і на 5 хвилин при сухій.

Для в'ялої і вугруватої шкіри підходить гоммаж. Він накладається на обличчя і через 10-15 хвилин після висихання віддаляється таким чином: притримуємо шкіру, щоб її не розтягнути, двома пальцями однієї руки, а пальцями іншої руки круговими рухами витираємо. За наявності гнійників крем не витирається, а змивається водою!

Для дуже чутливої шкіри я б порекомендувала використання Cito Peeling доктора Тадла (ця косметика відноситься до професійної, тому її варто пошукати в салонах, та і застосовувати її предпочтітельней під керівництвом косметолога).

Хочу відмітити, що все, чим ви торкаєтеся до особи (пушок, тампон, пальці) повинно рухатися по масажних лініях. Про це я розповім наступного разу.

Існує ще один різновид пілінга - хімічна. Проводити таку процедуру будинку я б не радила, але в косметичному кабінеті вона може стати вирішенням багатьох проблем. Хімічний пілінг - це процедура видалення поверхневих шарів епітелію шкіри за допомогою слабких розчинів кислот з метою омолоджування. Використовуються АНА-КИСЛОТИ (альфа-гидроксидниє), або, як їх іноді називають, фруктові. Дія цих кислот була відома ще в Давньому Єгипті. Вони є натуральними нетоксичними кислотами (винну, яблучну, лимонну і ін.), що отримуються з фруктових соків. Яблучна кислота прискорює метаболізм шкіри, лимонна - освітлює шкіру особи, піровиноградна, отримувана з екзотичної папайї, розгладжує шкіру, а гліколева кислота (що найчастіше використовується при хімічному пілінге), що отримується з цукрового очерету, зменшує ороговіння шкіри, робить її еластичнішою і гладшою. Кислоти забезпечують рівномірне відлущування декількох шарів кліток, що омертвіли, що сприяє омолоджування шкіри, стимулює синтез колагену і еластину, приводить до виникнення молодих кліток. В результаті такої стимуляції шкіри відбувається підвищення її тонусу і еластичність.

При дії кислот на шкіру виникає поверхневий хімічний опік. Глибина опіку залежить від концентрації і виду кислоти, від експозиції і індивідуальних особливостей. Існує поверхневий, середній і глибокий пілінг. Кажучи про хімічний пілінге зазвичай мають на увазі поверхневий і середній.

Хімічний пілінг проводиться в косметичному салоні або клініці естетичної медицини. Свідчення, кількість сеансів, концентрація розчинів кислоти можуть бути визначені тільки лікарем після огляду пацієнта. Безпосередньо перед проведенням процедури шкіру очищають спеціальними розчинами для знежирення і нормалізації кислотності. Рівним шаром наноситься розчин кислоти і через декілька хвилин на шкіру наносять розчин-нейтралізатор. Після процедури на шкіру наноситься зволожуючий крем. Поверхневий хімічний пілінг проводиться в декілька сеансів (4-10) через 10-15 днів. Між пілінгамі пацієнтові можуть рекомендувати використовувати слабкі розчини кислот для підтримки ефекту. Серединний пілінг трихлороцетовою кислотою проводиться в 1-3 сеанси через 1-2 місяці. Існує варіант пілінга недільного дня (процедура проводиться перед вихідними і до робочих днів шкіра особи вже відновлюється).

Після процедури з використанням гліколевої кислоти зазвичай шкіра стає червоною. Червоність зникає через добу. Іноді наголошується набряк шкіри, який також проходить самостійно протягом доби. Якщо червоність і набряк не зменшуються через 24 години після процедури необхідно звернутися до лікаря, виконуючому пілінг. При хімічному пілінге трихлороцетовою кислотою набряк шкіри виникає завжди. Після процедури на шкірі утворюється тонка плівка, що має білий колір. Шкіра спочатку блідне, а потім стає червоною. Протягом 1-2 днів червоність наростає, після чого відбувається відлущування поверхневих шарів. Зазвичай всі ці явища продовжуються 4-6 днів, при цьому помірна червоність може зберігатися ще в перебіг двох тижнів.

Тепер декілька слів про самі засоби. Провідні косметичні фірми заповнюють ринок все новими і новими розробками і ніби то змагаються в їх розхваленні. А як знатися на всій цій пишності споживачеві?! Адже кожен засіб оголошують найкращим, самим революційним і, воістину, просто сенсаційним! Протестувати всі ми не зможемо: нам не вистачить ні часу, ні грошей. Корисним в цій ситуації може стати візит до косметолога - вже він-то по специфіці своєї роботи просто зобов'язаний стежити за новинками і розробками косметичного ринку. Єдина умова - ви повинні довіряти своєму косметологові, бо особа - це не волосся, що відростять і зіпсовану зачіску можна буде підправити, звичайно, все пройде, але осад у Вас залишиться.

Я дозволю узяти на себе сміливість порекомендувати ряд препаратів.
1. Натуральний ензімний пілінг "Natural Peeling" фірми Magiray - це швидке чищення особи для зайнятих жінок. Пілінг містить ензим ананаса, який сприяє відшаровуванню зайвих скупчень мертвих кліток епідермісу, тим самим покращуючи колір особи і розгладжуючи шкіру. До складу пілінга входять також мінерали Мертвого моря, загорнуті в жожобовий віск. Вони зволожують і підвищують тонус шкіри.
2. Ензімний ськраб з оливковими гранулами фірми "Нізар". Глибоко очищає шкіру, не травмуючи і не дратуючи її. Прискорює процес природного оновлення кліток, покращує структуру шкіри. Біоактивні інгредієнти пом'якшують і зволожують епідерміс. Містить сферичні оливкові гранули, екстракт грейпфрута, фруктові амінокислоти, ензімниє витяжки з ананаса і папайї.
3. Ськраб з гранулами з воску жожоба фірми "Нізар". Очищає шкіру, не травмуючи і не дратуючи її, пом'якшує і зволожує глибокі шари шкіри, стимулює фізіологічний процес клітинного оновлення.
4. Ензімний порошковий пілінг фірми "Нізар". Глибоко очищає шкіру, не травмуючи і не дратуючи її. Підтримує природний фізіологічний процес клітинного оновлення. Містить суху суміш екстракту ананаса з гідролізатором протеїну пшениці і екстракт папайї з полісахаридами і ліпідами.
5. Ензімний пілінг з екстрактом папайї фірми "Нізар". Ефективно очищає шкіру, не ушкоджуючи і не висушуючи її. Стимулює клітинне оновлення, попереджає старіння шкіри і відновлює здоровий колір особи. Підходить для всіх типів шкіри, включаючи чутливу.
6. Скраб-гель з азуленом фірми "Нізар". Оригінальний засіб для зняття макіяжа з парафіновими гранулами і гранулами з воску жожоба, що поєднує в собі м'якість гелю і ефективність ськраба для глибокого очищення шкіри. Призначений для чутливої шкіри.
7. Фітопілінг фірми "Російська лінія". Рекомендується для жирної, пористої шкіри, при вугровому висипі і її наслідках (рубцевих змінах, застійних плямах і інфільтратах). Викликає легке лущення шкіри, сприяюче поступовому видаленню пігментації і розгладженню поверхневих рубців шкіри. Володіє бактерицидними властивостями, добре підсушує вугровий висип, сприяє видаленню чорних крапок (комедонов), регулює салоотделеніє і кислотність шкіри. Володіє судинорозширювальною дією, підсилює локальну мікроциркуляцію. Сприяє розсмоктуванню застійних плям, інфільтратов і зникненню вугрового висипу.
8. Ськраб для чутливої шкіри фірми "Російська лінія". Ськраб нового покоління для дуже делікатного глибокого очищення шкіри. Як ексфоліанта в нім використані сферичні частинки, виготовлені з воску жожоба, забарвлені натуральними фарбниками. На відміну від традиційних отшелушивающих засобів вони не травмують і не дратують шкіру, легко віддаляються з її поверхні і здатні розчинятися під пальцями в процесі масажу. До складу основи гелю входять пом'якшувальні і зволожуючі шкіру добавки, а також речовини, сприяючі розпушуванню поверхневого рогового шару епідермісу, що полегшує видалення відмерлих кліток. Ськраб підходить для будь-якого типу шкіри, аж до найвідчутнішої.

Два слова про частоту процедури. Для жирної шкіри рекомендується використовувати пілінг 2 - 3 рази на тиждень, але не перестарайтеся! Нормальна шкіра здатна витримувати таку екзекуцію 1 раз на тиждень. Ну, а для сухої шкіри частота курсу, що рекомендується, - 1 раз в 2 тижні. І пам'ятаєте, що при вугровому висипі у стадії запалення краще не використовувати механічний пілінг!

Будьте красивими, але не затріть свою шкіру до дірок!