Комбінована і нормальна шкіра

Природа все передбачила: у тих місцях особи, які більше всього схильні до дії сонця, вітру і негоди, - на лобі, на носі і на подбородке- сальні залози розташовуються на шкірі густіше. Вони виробляють більше жиру для кращого захисту. Якщо співвідношення “жирне: сухе” урівноважене і не впадає в очі, то шкіра належить до нормального типу і доглядати її легко.

Труднощі виникають тільки тоді, коли відмінність між жирними і сухими зонами така велика, що не знаєш, які препарати застосувати для відходу. Тоді говорять про змішану (комбінованою) шкіру.

Комбінована шкіра з часом стає нормальною Виражена змішана шкіра зустрічається, власне кажучи, тільки в юному віці. Середня частина лиця, яку називають також Т-зоной, дійсно дуже жирна і може навіть мати угрі і прищі, тоді як щоки здаються ніжними і сухими. У зрілі роки змішана шкіра майже завжди змінюється у бік нормальної.
Правильний догляд за нормальною і комбінованою шкірою

• Увечері особу очистити молочком, миючим кремом, миючим гелем або косметичним милом (синдетом) і промити великою кількістю теплої води. Кому подобається, може додатково протерти Т-зону спіртосодержащей туалетною водою. Потім нанести зволожуючий флюїд або гідрогель.

• Вранці освіжити особу злегка теплою або холодною водою. При вираженому змішаному типі додатково протерти середні партії туалетною водою. Потім захистити особу зволожуючим денним кремом для нормальної і змішаної шкіри. Важливо: Живильний крем для нормальної і змішаної шкіри потрібно наносити на бічні партії рясніше, тоді як Т-зону не перенавантажувати. Такий крем винен з тримати багато вологи, але мало жиру - до того ж правильно підібраного. Ви самі повинні визначити, чи правильно вибрали препарат. Якщо шкіра після нанесення крему відчуває себе розслаблено, але не переобтяжено, то препарат попався вірний.

Якщо ніс, лоб і підборіддя часом стають більш засаленими, крем на ці партії не наносите, особливо на ніч. Також, якщо сухі партії, не дивлячись на крем, все ж таки тягне, на них потрібно додати крему.

• Юнацьку змішану шкіру з яскраво вираженою відмінністю між серединою особи і бічними партіями вранці і увечері потрібно очищати препаратами для жирної шкіри. Вдень застосовувати нежирний гідрогель. Увечері змащувати шию і шкіру навколо очей препаратом для нормальної шкіри, а середину особи не чіпати. Також і в пізнішому віці, якщо Т-зона часом стає жирнішою, ніж зазвичай, увечері не слід накладати на неї крем.