Жирна шкіра

Коли починають активно функціонувати статеві залози, багато молодих людей помічають, що на шкірі регулярно виступає жир. Ці жирові повені повторюються до тих пір, поки не стабілізується зміст гормонів. Але чи розвинеться з цього жирний тип шкіри, стане ясно тільки в пору дорослішання. Якщо так, то жирний глянець у поєднанні з схильністю до угрів і прищиків супроводжуватиме шкіру довгий час.

Підтримувати жирну шкіру в пристойному вигляді не так-то просто. Але як би деколи ні було важко, у жирної шкіри є свої переваги. Вона досить нечутлива, що, між іншим, означає: вона довго залишається молодою. Жир, що рясно виділяється, створює хорошу захисну плівку, яка не дозволяє волозі випаровуватися і блокує проникнення шкідливих речовин зовні. І друга утіха: такою жирною, як в юності, шкіра буде не все життя. Частіше всього рокам до тридцяти вона перетворюється на змішану (комбіновану).

Винні в надлишку жиру гормони, вірніше, чоловічий статевий гормон тестостерон. Як тільки починається статеве дозрівання, жіночий організм теж його продукує. Ця речовина подає сальним залозам сигнал підсилити вироблення жиру. Не дивлячись на це, жирний глянець ні у чоловіків, ні у жінок ще не свідчить про надлишок гормону. Справа дещо складніше: у кожної сальної залози є свої рецептори, які служать приймачами для сигналів гормону. Рецептори можуть з різною силою реагувати на абсолютно нормальні гормональні сигнали. Наскільки інтенсивно вони роблять це, залежить від конституції. Передбачаючи всі питання, відразу скажемо: навіть самий кращий відхід не може змінити спадкову програму, читай: не у силах зменшити гормонально обумовлене вироблення жиру. Але не так вже і мало може косметика: вона зніме з шкіри жирний блиск, приховає широкі пори, зменшить схильність до угрів. У випадках сумнівів краще всього застосовувати препарати, спеціально призначені “для нормальної і жирної шкіри” або “для жирної і вугруватої шкіри”. Крім того, на препараті має бути позначка: “Випробувано на комедогенітет”.
Щоденна програма догляду за жирною шкірою

• Увечері грунтовно очистити. Чищення при жирній шкірі - найважливіша дія відходу. Бактерії знаходять в надмірному жирі сприятливе живильне середовище і можуть викликати запалення (прищики). Для очищення краще всього підходять препарати, розчинні у воді, з якими можна по-справжньому вимити шкіру: миючі креми, миючі гелі або косметичне мило (синдет). Якщо ви хочете додатково освіжити шкіру, можна протерти її спіртосодержащей туалетною водою. Потім - по можливості економно - нанесіть нічний крем для жирної шкіри. В молоді роки інший вечір можна і пропустити, а нанести лише зволожуючий крем на шию і навколо очей.

• Вранці жирну шкіру слід очистити так само, як і увечері. Одін-два разу на тиждень вранці не пошкодить м'який шліфуючий крем, після якого треба нанести зволожуючий денний крем для жирної шкіри або гідрогель.
Чому жирна шкіра майже завжди пориста?

По якихось до цих пір не прояснених причинах певні жирні кислоти з шкірного жиру активізують посилене ороговіння верхнього рогового шару. Тиск, який виникає під впливом такого потовщення, розширює пори перетворюючи їх на воронкоподібні кратери. До цього додається і та обставина, що шкірний жир зв'язує багато вологи. Від цього краю пір додатково набухають, і виникає типова картина пористої шкіри. Ця картина посилюється угрями, які майже завжди утворюються в розширених порах, розширюючи їх ще більше.
Чим зняти жирний блиск

Красивої шкіри з тонким порами найлегше добитися, постійно злегка знежирюючи її і підтримуючи роговий шар по можливості тонким. Цьому сприяють антирогові очисні маски, які за декілька хвилин звільняють шкіру від надмірного жиру і ороговілих частинок. Таку маску треба накладати одін-два разу на тиждень. Підтримують шкіру в м'якому і тонкому стані також поліруючі креми з тонкими абразивними частинками, ці креми застосовують два-три рази на тиждень як звичайні миючі. Добре діють також лосьйони-базіки, що містять мінеральну пудру тонкого помелу. Лосьйони-базіки наносять вранці після очищення; поверх лосьйону слідує денний захисний крем. Протягом дня можна кілька разів матувати шкіру таким лосьйоном. Мабуть, старий, але все ще дієвий засіб проти жирного блиску - пудра. Краще всього матує шкіру рихла, безбарвна прозора пудра, що не містить перламутрового блиску. При схильності до запалень і прищів слід застосовувати медичну пудру. Важливо: перед кожним нанесенням пудри потрібно зняти з шкіри жирний блиск косметичною серветкою.
Особливий випадок: жирна, але при цьому суха шкіра

Дерматологи називають сухою себорєєй такий стан шкіри, коли вона, будучи щодо жирної і навіть утворюючи угрі і сальні пробки, виглядає проте матовою, шорсткою і навіть сухою. Причина цьому - недолік вологи у поєднанні з надлишком жиру, який, проте, весь вбирається потовщеним роговим шаром, так що шкіра, як і при жирній шкірі, виглядає пористою і рихлою. Шкіру при сухій себорєє чистять вранці і вечорам миючим препаратом для жирної шкіри і потім щедро умащают її зволожуючим флюїдом або гідрогелем.