Краса в баночці

Ні для кого не секрет, що словосполука "французька косметика" завжди вважалося за синонім якості і престижу. Тільки часи нині інші і "французька косметика" (як і інша імпортна), як вже доведено часом і досвідом, нітрохи не краще, в оцінках фахівців і споживачів, вітчизняних виробників.

На початку 90-х років марки косметичних фірм зі світовим ім'ям захопили першість в тільки що розкріпаченій Росії, але як потім стане ясно - це був успіх лише вдалого і грамотно побудованого бізнесу. Таке поняття як "бренд" і особливості системи його просування стали мало-помалу упроваджуватися і в російське виробництво. Скільки разів чула в магазині біля прилавка переговори подружок або приятелів при виборі косметики в подарунок: "краще Францію, виглядає презентабельно, потім дорого, а значить якісно. Цей подарунок він(а) запам'ятає". У тому і весь парадокс: дорого не означає якісно!!! Якщо мова про різницю в цінах виробників, то прошу не забувати, що у вітчизняних фірм немає митних зборів, інших накладних витрат, які є у західних, тому 30-40 відсотків вартості - це не ціна або цінність інгредієнтів. До речі, сподіваюся, я не відкрию Америки, якщо додам, що часто доводиться ще і доплачувати за ім'я фірми зі світовою популярністю.

На вартість косметики ж насамперед впливають компоненти. І іноді упаковка. Ось тут і програвали наші заморським "фантикам", а тим часом начинка у російських конкурентів буває частенько без аналогів в світі. Але хто про це думає, коли в очах рябить від барвистих і "презентабельних" флакончиків, баночок і тюбиків "made in France, UK, USA".

Сама тільки недавно почала зачитувати не тільки інструкцію по застосуванню і розповідь про чудовий результат, але і інгредієнти переглядати, згадуючи, які з них для і від чого.
До "хороших" компонентів фахівці відносять:

Ана-кислоти або фруктові кислоти, вони очищають, зволожують і омолоджують шкіру. Та варто пам'ятати, що фруктові кислоти, впливаючи на шкіру, роблять її "крихкішою", а у деяких людей вони викликають роздратування.
Антиоксиданти - протидіють старінню. Найважливіші З, Е, А, а також екстракт виноградних кісточок. Білки молока - стимулюють синтез білків шкіри, зволожують, знімають запальний процес, регенерують, крім того, є джерелами незамінних амінокислот.
Гиалурон, гіалуронова кислота - функції різноманітні: від утримання води в роговому шарі епідермісу до стимулювання загоєння ран і активізації захисних властивостей шкіри.
Тваринні жири - володіють прекрасними пом'якшувальними властивостями, не мають дерматологічних протипоказань.
Кальцій - регулює процес пігментації тканин і швидкість оновлення кліток (якщо шкіра несприйнятлива до фруктових кислот, то для омолоджування можна використовувати кальцій).
Карнозіл - ранозагоювальний, протизапальний і регенеруючий ефекти обумовлені іммуномоделірующим і антіоксидантним дією.
Коллагеназа - це фермент, що міститься у нас в шкірі. Його завдання - видаляти відпрацьований колаген. Вводячи коллагеназу в крем, виробники переслідують ту ж мету.
Компоненти морських водоростей - стимулюють вироблення колагену, покращують обмінні процеси. Найвідоміші компоненти морських водоростей - аоза, спіруліна, аськофіллум.
Ліпіди - захищають шкіру від шкідливих чинників навколишнього середовища.
Ліпосоми - виробники стверджують, що ліпосоми здатні доставляти різні корисні живильні компоненти глибоко всередину шкіри.
Папаїн - пілінг на папаїном зважає однією з найефективніших, комфортніших і безпечніших процедур.
Перфторуглероди - транспортують кисень в шкіру і підвищують його парціальний тиск (сповільнюється процес старіння).
Рослинні масла - відносяться до групи трігліцерінов і є ефірами трьохатомного спирту гліцерину і жирних кислот.
Ревітол - стимулює швидкість ділення клітин і працює як імуномодулятор, відноситься до так званої клітинної косметики.
Силікони - охороняють шкірний покрив від несприятливих дій навколишнього середовища.
Зволожуючі компоненти - масло авокадо, масло зародків пшениці, диметикон, гліцерин, гіалуронова кислота, пантенол (вітамін В5).
Заспокійливі компоненти - алантоїн, альфа-бісаболол, алое віра, азулен, бетаглюкан, екстракти ромашки і зеленого чаю, лаванда, альгидрокислоти, ферменти папаїн і бромелайн.
Цинк - грає важливу роль в процесі відновлення пошкодженої і запаленої шкіри, бере участь в придушенні утворення вільних радикалів, ефективний проти старіння шкіри.
Ехінацея - укріплює імунітет шкіри і підвищує рівень синтезу гіалуронової кислоти в тканинах. Укріплює, заспокоює і запобігає роздратуванню.
Зрозуміло, що це украй мала кількість всіх, що позитивно впливають на шкіру, інгредієнтів.
До негативно діє (знову ж таки основним) відносять:

Амбровий мускус, вінілхлорід, гексахлорфен, діоксан, имидазолинил-мочевина, кватерніум-15, штучні ароматизатори і фарбники, ізопропіл міристат, ланолін (повсюдно використовується як основа, але може викликати закупорку пір), лаурілсульфат натрію, метилпарабен, нітрозаміни, похідні цирконію, пропилен-гліколь (може викликати побічні ефекти - підвищену шкірну чутливість), ртуть і її похідні, саліцилова кислота, формальдегід, 6-метілкумарін.
Але це тільки корисна інформація для тих, хто вже побував у косметолога і точно знає свій тип шкіри.

"Якщо жінка хоче, щоб її шкіра завжди була доглянутою, свіжіше і красивою, вона повинна вже з 25 років піклуватися про це" - прочитала я в друкарському виданні для прогресивних дівчат. Посміхнулася думці про те, що свій лицьовий епідерміс я почала змащувати в ранньому, ще юному віці, коли, як і більшість тінейджерів намагалася боротися з вугровим висипом. І була точно упевнена, що шкіра у мене жирна, тому особливого успіху добилася лише пару років опісля, після відвідин косметичного кабінету. Зараз у мене практично не виникає проблем на рахунок невдалої покупки косметичної серії, оскільки я точно знаю, що потрібне моїй шкірі. Існують середньостатистичні панночки, що до цих пір ділять типи шкіри на чотири: нормальна, суха, жирна і комбінована. Так, є такі поняття, але це настільки вузькі визначення, що на такому "утворенні" каші не звариш. Мені довелося ще в далекому минулому дізнатися, що домашні маски і процедури - це потрібно, корисно, але похід до косметолога хоч би раз на місяць (після деяких регулярних курсів) - це не примха, а необхідність. З тією умовою, що ти розділяєш думки Коко Шанель що стверджує, що "в 20 років дівчина виглядає так, як над нею постаралася природа, а як вона виглядатиме в 45 - залежить тільки від неї самої". І від косметолога, звичайно. Наприклад, ти знаєш, що кожні полгода треба міняти косметичні засоби? При цьому фірму-виробника міняти не обов'язково, досить підібрати нову серію або просто косметику з іншими компонентами (приблизно через полгода клітки шкіри звикають і перестають сприймати засіб, якщо його не поміняти).

Залишається додати, що "непривабливих не буває, бувають ледачі" і що, себе пестити і леліяти треба регулярно, від душі і на заздрість що оточує.