Догляд за руками

У всі часи жінка хотіла бути красивою. І, мабуть, жодна косметична процедура не йде корінням в глиб століть так, як манікюр. Ще в давньому Єгипті і Китаї 3 000 років тому знали толк в манікюрі. При археологічних розкопках в давньому Єгипті знаходили мумії з нігтями, пофарбованими хною. За кольором нігтів можна було визначити, до якого шару суспільства належить той або інший єгиптянин, тому що тільки верховній знаті дозволялося фарбувати нігті різними варіантами червоного кольору. Всім іншим вирішувалися тільки бліді відтінки. Готували фарбу для нігтів, наприклад, в стародавньому Китаї з воску, яєчних білків, желатину і гуміарабіку. 600 років тому китаянки вважали за краще фарбувати нігті золотою або срібною фарбою. За часів династії Мін фарбували нігті вже чорною або червоною, а ще пізніше почали надягати на пальці золоті або срібні наконечники у формі довгих нігтів. Перший кольоровий лак, який з'явився тільки в 1932 році в США, поклав початок бурхливому розвитку цієї індустрії краси в світі. Само слово манікюр відбулося від латинського "manus", що означає рука і "cure" - відхід, тобто означає гігієнічну обробку з метою попередження і профілактики захворювань, пов'язаних з шкірою рук і нігтями і додання рукам, а відповідно і нігтям, красивого і доглянутого вигляду.

Незалежно від того, носите Ви довгі нігті або короткі, нафарбовані Ваші нігті чи ні, руки мають бути в бездоганній формі, адже вони так багато говорять про Вас! Змащуйте руки кремом, приділяючи особливу увагу кутикулі, і почастіше робіть манікюр. Ніготь відрощує в середньому на 2 міліметри в місяць, тому буде потрібно біля півроку, щоб відростити ніготь від підстави до кінця.
Структура нігтя

Нігтьова пластинка (а), тобто видима частина нігтя, фактично є неживий. Вона складається з кератину, подібного до фарфорової емалі твердої речовини, і знаходиться в нігтьовому ложі (б). Найважливішою частиною нігтя є матрикс, міжклітинний матеріал в підставі нігтьового ложа, з якого утворюється власне ніготь (в). Іноді матрикс просвічує у вигляді лунки (г). Нігтьове ложе захищене від можливих пошкоджень і інфекцій шкірним валиком, або кутикулою (д).

Роговий шар (кератин), з якого складаються нігті, є особливою матерією, побічне утворення шкіри - як і волосся. Оскільки харчується цей шар від кровоносної системи, по його поверхні можна судити про порушення в організмі.

Подовжні борозенки можуть свідчити про нестачу вітамінів або порушення шлунково-кишкової функції. Крім того, вони - ознака якогось запального процесу. Поперечні борозенки виникають після інфекційних захворювань (наприклад, грипу, жовтяниці) або після операції, тривалої дієти. Білі плями можуть бути наслідком різних причин: недоліку кальцію, гормональної неврівноваженості, фізичної дії або звернути увагу на серцево-судинну систему. Нігті, що розшаровуються, можуть говорити не тільки про гребкові захворювання різного роду, але і про дію домашніх чистячих засобів. Що допоможе: завжди покривайте нігті ласий, не забувайте про гумові рукавички. Про грибкові інфекції проконсультуйтеся з лікарем. Зміна кольору нігтів може бути викликане нікотином, проблемами печінки і шлункового міхура, інфекційними захворюваннями, але також можуть потемніти від застосування темного лаку без основи під лак.
Засоби догляду за нігтями

1. Лак для нігтів - є безбарвний або забарвлений розчин целюлози в нешкідливому розчиннику. Він додає нігтям бажаний колір і блиск, покриваючи їх красивою стійкою плівкою. Кальцій, що міститься в лаку, укріплює нігті, а спеціальні добавки - додають особливий блиск і яскравість. Лак не містить толуолу і формальдегіду.

Декілька спеціальних видів лаку дозволяють самостійно зробити високопрофесійний і якісний манікюр:
"Базовий лак" - основа для тонального покриття. Укріплює нігті, оберігає їх від розшарування і сприяє рівномірному розподілу тонального лаку. Необхідний для захисту або лікування натурального нігтя від дії лаку і для міцнішого зв'язку лаку з нігтем;
"Верхній лак" - наноситься поверх тонального лаку. Додає блиск нігтям, в 2-3 рази збільшує стійкість лаку, запобігає його розтріскуванню, відколюванню і помутнінню.
"Чистий блиск нігтів" особливий вид блискучого лаку без відтінку, використовуваний замість кольорового лаку і додаючий нігтям доглянутий вигляд;
"Натуральний" - лак природного відтінку нігтів;
"Акриловий затвердітель" - спеціальний лак для ремонту пошкоджених нігтів;
"Дрібний сріблястий блиск" - ефектні сріблясті лелітки, використовувані як поверхневий шар на нігтях.

Найбільш стійкою лакування буває, коли лак наноситься трьома шарами: перший шар має бути з безцветного базового лаку. Після того, як він добре висохне, наноситься другий шар, з кольорового лаку. Щіточку занурюють у флакон з лаком для намазування кожного нігтя. Після висихання другого шару наноситься третій шар кольорового або "верхнього" лаку. Не наносите лак щільно до нігтьового ложа - тривалий контакт його з шкірою може викликати запалення. Завершуючи манікюр - укріпите лак, підставивши нігті під струмінь поточної води. Лак висихає швидше, якщо руки привести в рух. Не намагайтеся за допомогою сильного тепла прискорити процес висихання - при швидкому твердінні лак може тріскатися.

Вибір кольору лаку залежить від вашого смаку. При цьому береться до уваги колір помади і одягу, настрій, вибраний імідж, привід, форма нігтів. Яскраві лаки добре виглядають на вузьких і довгастих нігтях, а широким і коротким більше підходять спокійні світлі тони.

Ідеальний варіант - однаковий колір лаку і губної помади, хоча можливі і поєднання по основному тону, але з різними нюансами. Небажана комбінація - матова губна помада і лак з перламутровим блиском.

Безпрограшний повсякденний варіант - пастельні тони бежево-персикової, ясно-рожевої або світло-коричневої гамми. На нігтях будь-якої форми і довжини такий лак виглядає елегантно і не дуже помітно. Завжди актуальні насичені червоні лаки у поєднанні з такою ж помадою. Особливо ефектно вони виглядають на недовгих вузьких нігтях у формі лопатки. Прекрасний вибір для вечора - нігті благородних винних тонів або короткі темно-червоні нігті.

2. Рідина для зняття лаку - якщо ви дбайливо відноситеся до своїх нігтів, не застосовуйте для зняття лаку ацетон. Рідина для зняття лаку легко очищає нігті від залишків лаку без роздратування шкіри, а вітаміни і спеціальні добавки укріплюють шкіру навколо нігтя.

Для зняття лаку використовуйте ватяний тампон, змочений рідиною. Лак розчиняється і усувається легким тертям тампоном по нігтьовій пластинці. Щоб уникнути запалення шкіри не залишайте залишки лаку біля кореня і нігтьового валу.

Рідина для зняття лаку вогненебезпечна! Її рекомендується зберігати далеко від джерел тепла і вогню, в місці, недоступному для дітей. Не допускайте її попадання на синтетичні волокна і поліровані дерев'яні поверхні.

Красиві, дбайливо оформлені і доглянуті нігті підкреслюють витонченість рук і прикрашають кожну жінку. Але для того, щоб нігті були здоровими і гладкими, необхідний систематичний догляд за ними.