Искусство пахнуть духами

Говорять, Коко Шанель затверджувала, ніби бризнути духами треба насамперед туди, де ти хочеш отримати поцілунок! Менш зухвала рекомендація звучить так: надушитися потрібно там, де кров підходить близько до поверхні шкіри, - на внутрішній стороні зап'ястя, за вухами, в декольте.

Есте Лаудер радить: "Вишукані духи крапни на ті частини тіла, що знаходяться в русі: на внутрішній згин ліктя, зворотну сторону коліна, зап'ястя, долоню, - і ти принесеш радість всім навколо". Природні рухи сприяють тому, що летючість аромату, а значить, і його дія міняються в кожну нову мить, і аромат оживає.

Беверлі Сесун говорить: "Я наношу крапельку духів на вигин верхньої частини скули (там відчуваються удари пульсу) і за вуха, на зап'ясті і на лікоть, на коліна, стегна, між грудей і під ними. Надуши все ті місця, де проступає піт, і тоді твоє тіло допоможе виявитися аромату. Духи, туалетну воду, запашне масло, будь-який інший засіб використовуй відразу після ванни, коли тіло ще розігріте і волого. Аромат буде краще і довше триматися".

У Катрін Денев, як вона говорила, бувають надушені "волосся, потилиця, тіло під одягом". У багатьох народів, наприклад, в Полінезії і Африці, прийнято душити саме волосся. А наші предки для хорошого запаху любили вийти в світ з нафабреннимі вусами і напомадженою головою! Раніше було прийнято носити з собою напахчену носову хустку, по-англійськи тоді духи так і називалися: "Handkerchief Perfume" - духи для хусточки. А старовинна манера носити за пазухою просочену духами грудочку вати актуальна і сьогодні.

За допомогою аерозоля ви можете надушити і одяг, тільки переконаєтеся спочатку в тому, що плям не залишиться. У натуральних тканинах, насамперед - шерсть, запах зберігається довше, ніж в синтетиці. Ну а хутро не втратить його і через декілька місяців. А ще існує чудова рекомендація Есте Лаудер: "Щоб якнайкраще надушитися духами, потрібно... розсіяти їх в повітрі перед собою і піти вперед. Духи - це як любов, тут скупитися не можна. Треба віддаватися їм повністю і цілком, а не тут трішки, там трішки". Будьте обережні, розпилюючи духи: зніміть ваші коштовності! Духи можуть зіпсувати блиск перлів, янтару і деяких каменів. Душити волосся, одяг або носову хустку рекомендується у випадку, якщо вам подобаються якісь духи, а ваша шкіра їх не переносить.

А взагалі - не обмежуйтеся, застосовуючи духи, тілом або одягом. Звернемося ще раз до Есте Лаудер: "Крапни увечері декілька крапель на подушку, і безсоння тобі не загрожує. Змасти злегка електричні лампочки, і твої кімнати перетворяться на сад. Поклади порожній флакончик в ящик з білизною, а крапельку духів додай у воду для полоскання - ось тоді ти пахнутимеш від самого нижнього шару одягу..." Ну і останнє: крапелька духів на поштовому папері створить у адресата відчуття, ніби ви поряд... Немає меж винахідливості.