Синяя юбочка, лента в косе

Повертається назад мода шити речі, а не купувати готові костюми і плаття. Шиття одягу дозволяє максимально проявити індивідуальність і вирішує проблеми людей з нестандартною фігурою. Шиття - вдячне заняття, тим паче, що вибір тканин в магазинах зараз великий. Часом очі розбігаються - що вибрати?

Як людина, що кілька разів обпеклася на усадці або зміні кольору готового виробу, рекомендую звертати увагу не тільки на зовнішній вигляд вподобаного матеріалу, але і поглянути на склад вибраної тканини. А вже в соотетствії з складом стирати, сушити і прасувати улюблене плаття.
Натуральний шовк - класика, яка завжди в моді

Близько 5000 років тому китайські ткачі виготовили першу шовкову тканину. Маленький непоказний метелик із звучною назвою Теофіну мандарина подарував людству шовк - незвичайну сировину не рослинного і не тваринного походження. Фортеця шовкової нитки дорівнює фортеці сталевого дроту того ж діаметру, але шовк у багато разів еластічнєє, що дозволяє виготовляти тканини, скручувавши нитки різним чином. Саме тому, шовкова нитка дає таку різноманітність тканин: крепи, атлас, газ, фай, чесуча, оксамит - це все похідні шовкової нитки. Натуральний шовк достатньо дорогий, тому не кожному по кишені. Хоча дійсна модниця обов'язково має в своєму гардеробі хоч би одну річ з шовку.

ХХ століття внесло деякі корективи до виробництва шовкових тканин і полегшило фінансовий тягар модниць, представивши на їх суд штучні волокна - віскозу і ацетат. Пізніше з'явилися всім відомий капрон і лавсан. Отже сьогодні на натуральний шовк доводиться всього 2% асортименту шовкових тканин.
Але якщо ви все ж таки придбали виріб з натурального шовку, варто слідувати правилам догляду за ним. Дорогий одяг з шовкових тканин прийнято віддавати в хімчистку, оскільки натуральний шовк може сильно злиняти при звичайному пранні. Стирати шовк можна тільки уручну в трохи теплій воді. Після прання виріб з шовку необхідно прополоскати в холодній воді, додавши трохи оцту для того, щоб повернути яскравість фарбам. Шовкову тканину у жодному випадку не вичавлюють, не скручують, а сушать в нежаркому приміщенні далеко від прямих сонячних променів.
Утюжат шовкові речі з виворітного боку, не змочуючи, оскільки від води можуть залишитися плями, але у вологому стані.

Органза і шифон - якнайтонші і якнайлегші тканини, вимагають особливого відходу. Ці тканини гладять без зволоження помірно нагрітою праскою. Органзу і шифон з чистого шовку необхідно піддавати хімічному чищенню. Або, в крайньому випадку, дуже делікатному ручному пранню.
Бавовняна тканина, або "легені платься з ситцю"

Батьківщина бавовняної тканини - Індія, а вже звідти через арабські країни тканина потрапила до Єгипту, Андалузії і лише до XVIII століття в Европу. Найбільш поширений вид бавовняної тканини - ситець, який може бути м'яким і жорстким, рельєфним і блискучим. Окрім ситцю до бавовняних тканин відносяться бязь, сатин, поплін, тафта і ін. Для більшої міцності в тканину додають лавсан і отримують ніжний кашемір. З бавовни виходять і товста байка, і тоненький батист, і грубе джинсове полотно, і делікатний шифон. А ще на основі х/б тчуть гобелени.

Особливість бавовни - його прекрасна здатність вбирати вологу. Недоліками бавовни називають його високу м'яту і сильну усадку при пранні. Білі бавовняні рушники і постільну білизну можна стирати в машині при максимальній температурі, кольорова білизна - при температурі до 60 градусів, тонка кольорова білизна - при температурі до 40 градусів. Для прання білої білизни використовують універсальні миючі засоби, для кольорового - м'які миючі засоби і засоби без вибілювача.
Утюжат бавовняні тканини праскою із зволожувачем.
Лен, або "назад до природи!"

Льняні тканини уміли проводити і стародавні єгиптяни, і кельти, і слов'яни, а зараз льон переживає черговий пік популярності на хвилі тяги до природних матеріалів.

Льняні тканини щільні, жорсткі, вони довго не зношуються, але швидко мнуть. Зараз найбільш популярні комбіновані тканини: льон + поліестер, бавовна + льон + віскоза + шерсть. Льняні полотна можна кип'ятити. Температуру прання вибирають залежно від обробки тканини. Кольорове полотно стирають при температурі 60 градусів. Вироби з льону після прання можуть дати усадку.
Утюжат їх добре розігрітою праскою із зволожувачем.
Благородна шерсть

Шерсть, мабуть, найстародавніша матерія, відома людині. Простіше простого було обстригти вівцю, верблюда і скрутити шерстяну нитку або зваляти шерсть в подібність повсті. Сучасні шерстяиє тканини ділять на дві категорії: шерсть (90% шерсть) і напівшерсть (20-90% шерсть + лавсан або капрон). Проте, варто пам'ятати, коли зміст синтетичних волокон перевищує 50%, то при шкарпетці швидше з'являється блиск, а на поверхні утворюються горезвісні катишки. Найпопулярніші поєднання костюмних тканин:
Шерсть + лавсан - міцна тканина, що маломне;
Шерсть + віскоза - зносостійка, але така, що легко мне.
Вищепереліченими складами володіють креп, шевйот, бостон, діагональ, букле.
З шерсті також виготовляють драп - важку, щільну пальтову тканину з ворсом.
Шерстяні тканини відносно мало брудняться і не сильно мнуть. Іноді, для того, щоб заміни на одязі розгладилися, досить повісити її у ванній кімнаті або сбризнуть водою.
Вироби з шерсті не замочують, а стирають тільки уручну м'якими миючими засобами для шерсті. При пранні виріб з шерсті не можна терти і викручувати. Виріб, що пере, не вичавлюють, а акуратно розкладають на плоскій поверхні, покритою м'якою тканиною.
Утюжат через вологу тканину або з вивороту при температурі 165-190 градусів.
Трикотаж - поняття розтяжне

Особливість трикотажу в тому, що його полотно не тчуть, а в'яжуть. Міцність такого полотна залежить від якості пряжі, плетіння, щільності того, що в'яже. Трикотаж еластичний, стійкий до прання і, практично, не мне. При виборі трикотажного виробу або полотна, слід звернути увагу, як воно поводиться при розтягуванні. У ідеальному варіанті, трикотаж вмить повинен набути початкової форми. Інакше, вас чекає кофтина, яка розтягнеться через пару тижнів шкарпетки. Шерстяний трикотаж еластичніший, ніж бавовняний або віскозний.

Основне правило відходу: чим більше за петлю, тим обережніше потрібно поводитися з трикотажем.
Гладити матеріал потрібно по напряму петель. Температура нагріву праски визначається по складу волокон. Джерсе і трикотаж з високоякісної (натуральною) шерсті віддавайте в хімчистку.