Снігуронькам про красу

Зима в самому розпалі, і, не дивлячись на часті скачки температури, вона залишається найсуворішою порою року. Зараз організм бореться з холодом, вогкістю, недоліком сонячного світла - капризно вимагає вітамінів. І наша шкіра, як найчуйніший індикатор, показує, наскільки успішно ми справляємося із зимовими проблемами.

Звичайно, стан шкіри безпосередньо залежить від нашого здоров'я і навколишнього середовища. Тому ми повинні турбуватися про організм в цілому. А шкіра, як затверджують косметологи, в змозі поклопотатися про себе сама: завдяки властивості пристосовуватися до будь-яких умов, вона відновить необхідний нею баланс речовин і без нашої допомоги. Організм виділить піт і жир - вони, змішавшись в потрібній пропорції, утворюють природний крем, потрібний конкретному типу шкіри. Але навколишнє середовище стає все агресивнішим: погіршуються екологічні умови, прискорюється темп життя і збільшується кількість стресів. Шкіра, справляючись зі всіма цими проблемами, незвичайно швидко витрачає свій потенціал - і, як наслідок, швидше старіє. Доглядаючи шкіру, ми переслідуємо тільки одну мету: затримати процес її старіння.
В'янення шкіри

Як під мікроскопом виглядає в'янення шкіри? Вона має досить складну структуру; верхні шари кліток - захисні - по суті є мертвими. Їх кількість збільшується з віком, роблячи шкіру грубіше. І штучне видалення деякої кількості цих шарів омолоджує її. Тому, до речі, чим далі ваш вік від юнацького, тим шкідливіше дитячий крем: він створює той самий кератіновий захисний шар, від якого після 30 років необхідно позбавлятися.
Три кити

Незалежно від пори року, денний догляд за шкірою повинен включати три основні процедури: очищення, тонізацію і захист.
Очищення

Уранішнє очищення шкіри обов'язкове: вночі шкіра звільняється від шлаків не менш активний, чим вдень, а постільна білизна забруднює шкіру в тому ж ступені, що і повітря. Засоби для очищення розподіляються таким чином. Для нормальної і сухої шкіри - сливки, лосьйони (не спиртні) і молочко (вони наносяться тампоном і не змиваються). Для жирної - пінки і гелі (вони змиваються водою). Очищати шкіру за допомогою мила - не самий кращий спосіб. Ті дорогі сорти туалетного мила, рекламу яких ми часто бачимо, чудово підходять для шкіри тіла і рук, а також для підліткової шкіри. Для обличчя дорослої жінки звичайне туалетне мило шкідливе. Виняток становлять лише спеціальні сорти мила (наприклад, продукт фірми Clinique).

Деякі сорти мила багаті змістом антибіотиків - вони дійсно сильно знезаражують шкіру, особливо схильну до утворення прищів. Але антибіотики - це палиця про два кінці і використовувати їх потрібно украй обережно. Річ у тому, що в дитячому і підлітковому віці захисний шар шкіри дуже тонкий, і процес його відлущування йде дивно бурхливо, створюючи сприятливий грунт для бактерій. Тут засіб з антибіотиками цілком доречно. Але коли в зрілому віці процес оновлення шкіри сповільнюється, антибіотик накопичується у верхньому шарі шкіри і шкодить їй, прискорюючи старіння.
Тонізація

Після очищення рекомендується обов'язково скористатися тоніком - він зніме залишки грязі і обов'язково залишить якнайтоншу захисну плівку: лужну для сухої шкіри, кислую - для жирної. Взимку навіть для жирної шкіри переважно тонік, що не містить спирту. Але щоб добитися одного лише ефекту тонізації, досить скористатися кубиком льоду, протерши їм шкіру особи.
Основний відхід

Піклуватися про шкіру потрібно незалежно від пори року, але враховуючи кліматичні особливості різних сезонів. Взимку шкіра піддається різкій зміні температур. Тому потрібно підсилити захист шкіри. Денна косметика відрізняється від нічною здатністю охолоджувати поверхню шкіри, даючи можливість розігрітися внутрішнім шарам. Нічний живильний крем, навпаки, викликає викид теплоти, шкіра розігрівається, а лежачі під нею шари охолоджуються, і організм заспокоюється. Вдень шкіра не потребує заспокоєння і викиду енергії. Але в морозні дні все ж таки рекомендується під денний захисний крем наносити тонкий шар нічного живильного крему: це зігріє шкіру. Зимова денна косметика взагалі повинна містити більше жирових компонентів, чим літня. До речі, традиційні вітчизняні креми - це в основному жирні креми, ідеальні для застосування зимою. Чим холодніше температура і длітельней перебування на вулиці, тим "жирніше" має бути денний крем. Але тут головне - не перестаратися: потрібно враховувати, як довго ви пробудете на відкритому повітрі. Якщо ви швидко доберетеся в транспорті на роботу, то не варто особливо захоплюватися жирним кремом: у приміщенні він нагріється і закупорюватиме шкіру, заважаючи їй дихати і расслабляя підшкірні шари м'язів. Якщо ж ви проводите на морозі багато часу, то вам ідеально підійде крем домашнього виробництва.

Рецепт: Куряче або свиняче нутряне сало очищається від плівок, режется на дрібні шматочки і розтоплюється в каструлі на водяній лазні протягом двох з половиною годинників, додавши які-небудь аромати - м'яту, мелісу, пелюстки троянд, скориночки цитрусових. Потім проціджуємо через чотири шару марлі або тонкої тканини і акуратно переливаємо в улюблену баночку для крему. Можна додати декілька крапель ароматичного масла або духів. Зберігати цей крем потрібно тільки в морозильнику. Крем чудово підходить тим, хто проводить багато часу на морозі - спортсменам, любителям лижних прогулянок, продавцям. Рекомендується він і людям з чутливою шкірою - змастіть їм місця, де часто виникає лущення. Але не забудьте промокнути крем серветкою, коли увійдете до приміщення, інакше жир закупорить пори. До речі, цей крем - прекрасний засіб від кашлю (якщо змастити їм спину).

Увечері рекомендується очистити шкіру і нанести нічний крем, який розкриває пори, підсилює циркуляцію крові і заспокоює шкіру. До речі, нічний крем обов'язково потрібно промокнути через 20 хвилин, і ще через півгодини можна готуватися до сну. Спати з товстим шаром нічного крему не варто - чревато набряками. Взимку потрібно застосовувати більш зволожуючий нічний крем, тому що мороз і побутові кондиціонери сушать шкіру.
Тонкощі

Взимку особливого захисту потребують віка. Існує велика кількість захисної косметики, але можна скористатися маслами - наприклад, ніркою. Крем для особи не підходить для вік, і ось чому. На століттях шкіра незвичайно тонка, і будь-який активний крем починає діяти на нижні шари шкіри. Очі швидко стомлюються і червоніють. От чому слід користуватися спеціальною косметикою для вік.

Загалом, навіть взимку при умілому і своєчасному відході ваша шкіра виглядатиме не гірше, ніж в теплу пору року. Головне - не відмахуватися від свого бажання бути красивою і молодою. Тоді і зимові морози будуть лише прелюдією до весняного цвітіння.