Як продовжити життя манікюру

В принципі, фарбувати нігті шкідливо. Але цю шкоду можна значно зменшити, якщо слідувати правильній технології: спочатку наносити основу під лак, потім сам лак, що потім закріплює склад. Це продляєт життя манікюру - а чим довше він служить, тим краще і для нігтів, і для твого гаманця.

Нанесення основи під лак є неодмінною умовою якісного манікюру. З багатьох причин поверхня нігтя нерівна - від нестачі вітамінів, із-за механічних мікро-поврежденій. Основа згладжує поверхню, тому лак краще лягає і довше тримається. Крім того, основа служить буфером між нігтем і фарбувальними речовинами лаку: не секрет, що нігті здатні вбирати фарбувальний пігмент, і після деяких темних лаків (особливо неякісних) користуватися світлими або прозорими відтінками просто неможливо. До складу основи часто вводять зміцнюючі речовини і вітаміни. Застосування основи ущільнює ніготь, робить його сильнішим. Іноді щоб надати нігтю доглянутому вигляду, досить наносити лише основу і закріплюючий склад.

Захисне покриття, яке наноситься на лак на завершення манікюру, грає не тільки декоративну роль. Воно закріплює лак, роблячи його стійкішим до зовнішніх дій. Закріплюючий склад захищає лак, так само, як основа - безпосередньо ніготь. Але окрім захисного ефекту, закріплювач може послужити ще одну службу. Адже лак одного і того ж кольору виглядатиме по-різному залежно від того, блищить він чи ні. Можна змінити зовнішній вигляд манікюру не перефарбовувавши нігті: досить нанести спеціальне прозоре покриття, що додає лаку вологий блиск, або покриття з матовим ефектом. Матове, так зване сатинове, покриття сьогодні дуже модно.

Якщо ти не любиш яскраві лаки (а саме такі зараз в моді), гідним виходом з положення буде французький манікюр. Це своєрідний спосіб нанесення лаку, що імітує поверхню здорового нігтя. Для нього вибирають лак тілесних відтінків, а кінчик нігтя фарбують білим. Нігті при цьому виглядають дуже доглянутими і чудово виглядають з макіяжем і одягом будь-якого стилю. Втім, зараз модні екстравагантні варіації на тему класичного французького манікюру: ніготь покривають яскравим лаком, а кінчик - теж яскравим, але світлішого відтінку. Ще на білу смужку лаку можна наклеїти крихітний страз - це зрітельно подовжує ніготь. Французький манікюр краще всього виглядає на нігтях середньої довжини. Але він достатньо складний у виконання і вимагає використання відразу декількох лаків різного відтінку а це коштує недешево. Як простіший денний варіант краще всього користуватися одній лише основою, наносячи новий шар поверх старого. Зараз існують дуже якісні основи з матовим ефектом, які змиваються абсолютно непомітно, не залишаючи різкої межі між нафарбованою і ненафарбованою поверхнею.

Темний лак зрітельно подовжує нігті, світлі тони - зрітельно зменшують. Навіть дуже довгий ніготь виглядає при світлому лаку достатньо акуратно. Що стосується модних тенденцій, то "художній розпис" нігтів сьогодні поступається по популярності різноколірним стразам. А популярні раніше пейзажні сюжети на відстані зливаються в одну строкату пляму. Тому малюнки стали абстрактнішими, геометричними - так вони помітніше видали. Гостро модна тенденція - покриття з ефектом старого фарфору. Для цього нігті спочатку покривають лаком вподобаного кольору, а зверху наносять спеціальний склад. Висихаючи, він тріскається, і в тріщини видно лак нижнього шару. Можна комбінувати кольори і добиватися різних ефектів.

"Правильний" лак краще всього видаляти "правильним" же способом. Але якими б не були засоби для зняття лаку - нехай навіть вітамінізованими, - користуватися ними потрібно якомога рідше. Краще витратитися на хороший лак, який дуже довго тримається.

P.S. Якщо нігті шаруються або обломлюються, то причину в більшості випадків потрібно шукати в їх неправильній обробці, зокрема в підпилюванні. Поширені металеві пилки з діамантовим покриттям, виявляється, дуже шкідливі: діамантова крихта залишає на зрізі нігтя мікроськомічеськие борозенки, із-за яких нігті розшаровуються. Краще користуватися м'якими картонними пилками, обробляючи ніготь від краю до центру. Процедуру підпилювання краще всього проводити не частіше за 2-3 рази на місяць, у жодному випадку не распарівая перед цим руки: у гарячій воді нігті розм'якшуються, і пилка їх просто руйнує.

У Росії традиційний так званий обрізний манікюр, коли шкіру навколо нігтів распарівают і видаляють за допомогою металевих щипчиків або ножиць. Така процедура небезпечна - можна занести інфекцію. Крім того, клітки шкіри на місці зрізу починають особливо активно розмножуватися, і кутикула швидко відрощує знов - грубіша і жорсткіша. На Заході і в прогресивних російських салонах зараз вважають за краще робити тій, що не обрізає манікюр: кутикулу обробляють спеціальним розм'якшуючим засобом і спеціальною дерев'яною паличкою відсовують до нігтя.