У чому сила?

В середині зими багатьом з нас здається, що сил жити далі вже немає. Сонливість, апатія, млявість, поганий апетит, а головне - проблеми із зовнішністю. На жаль, вся помітніше стають наслідки холодів: волосся, що потьмяніли, млява шкіра, темні круги під очима, що лущиться. У наявності авітаміноз - ослаблений організму через нестачу вітамінів. Авітаміноз сам по собі не є хворобою, але сприяє зниженню імунітету і розвитку різних захворювань. Звичайно, сучасному городянинові навряд чи загрожує цинга, але традиційна зимова простуда - якраз наслідок авітамінозу. Причину сухості шкіри потрібно шукати в нестачі вітамінів С, В-6, А. Кожниє висипання - наслідок дефіциту В-6, РР і А. За волосся "відповідає" вітамін В-6. У зниженні апетиту винен недолік А, В-1, В-2, В-6, В-12, а причина безсоння - брак В-6, РР. І це далеко не все. Як же довести присутність вітамінів в організмі до потрібного рівня? Авітаміноз - комплексна проблема, тому боротися з нею потрібно відразу в декількох напрямах.

Вітаміни потрапляють в організм головним чином з продуктами харчування. Взимку особливо необхідно наситити свій раціон вітамінами і мінералами. Найпростіший спосіб "навітамініться" - є якомога більше овочів і фруктів. Морква, шпинат, салат, зелений лук містять каротин і сприятливо впливають на зір. Знімають втому і підтримують активність мозку продукти, що містять фосфор: волоські горіхи, мигдаль, арахіс, чечевиця, горох. Вітаміном С, необхідним для загального зміцнення організму, особливо багаті плоди шипшини і відвар з них. Інші джерела вітаміну С - цитрусові і картопля.

Доведено, що в овочах і фруктах міститься тільки чотири основні вітаміни - З, До, каратіноїди і фолієвая кислота, а для повноцінного життя потрібно близько 15 вітамінів і більше 20 мінеральних речовин. Вони присутні в інших продуктах, часом дуже калорійних, - молоці, хлібі, м'ясі, рибі. Відмічено, що раніше людині для повноцінної життєдіяльності було потрібно більше калорій, ніж сьогодні. Ми живемо в сприятливішому місці існування і тому сталі менше є. Що ж робити, якщо вітаміни йдуть рука в руку із зайвими калоріями? Звернутися до харчових добавок і вітамінів в пігулках. Віддавати перевагу потрібно мультівітамінним комплексам. Багато хто з них складений так, щоб допомогти вирішити яку-небудь конкретну проблему: поліпшити стан шкіри, волосся, зору.

Не вишукуйте препарати, що містять всю таблицю хімічних елементів. Достатньо, щоб зустрічалися кальцій, залізо, магній, цинк, вітаміни груп А, В і С. Все останнє - вже індивідуальний випадок, і перш ніж приймати їх, необхідно порадитися з лікарем.

Організму необхідний рух. Взимку нам доводилося проводити багато часу в приміщеннях, а холод не розташовував до активного образу життя. Результат - мляві м'язи, погана циркуляція крові і лімфи, нервові розлади. Навіть якщо ви не займалися спортом раніше, знайдіть трохи часу для тренувань. Віддайте перевагу тим видам спорту, які нагадують про літній відпочинок: плаванню, тенісу, верховій їзді. Поліпшити самопочуття і зовнішній вигляд можуть і прості прогулянки на свіжому повітрі - головне, щоб вони були регулярними.

Взимку хочеться виглядати добре не дивлячись ні на що. На допомогу приходять косметичні засоби. В цей час роки варто обернути увагу на креми з антистресовою формулою, що містять вітаміни, фруктові кислоти і коензим. Рекомендується віддати перевагу активнішій косметиці, ніж та, який ви користуєтеся зазвичай. У холодного, бідного на сонячні дні часу року є одна важлива перевага: саме зараз можна дозволити собі серйозні косметичні процедури від глибокого пілінга до пластичних операцій. Відсутність сонця зводить до мінімуму появу пігментних плям на шкірі, що стала особливо чутливою після салонових маніпуляцій.

Не нехтуйте доглядом за волоссям. Правильне харчування дасть результат далеко не відразу, а хочеться, щоб волосся виглядало блискучим і здоровим вже сьогодні. Тому виберіть шампуні і засоби для укладання, обіцяючий блиск і гладкість волосся. Хай їх дія не буде глибокою, але вони додадуть зачісці необхідний лиск і значно поліпшать настрій.

Головний стратегічний прийом в боротьбі із зимовою втомою, викликаною авітамінозом, - приділяти собі якомога більше уваги. Побалуйте себе косметичними процедурами, що вимагають багато часу, - хороші як салонові, так і домашні засоби. І не забудьте про антидепресанти, але віддайте переваги "ботаніці": настоянці елеутерокока і женьшеня.
Зимові маски

Очищену свіжу картоплю накласти на обличчя на одну годину у вигляді кашки, це додасть шкірі біло-рожевий відтінок.

Подпітиваєт шкіру і маска з протертої через сито вареної квасолі, змішаної з соком лимона і рослинним маслом.