Крем і зморшки

Реклама говорить, що косметика перетворить будь-яку попелюшку на принцесу. Але ж ти не дочка Рокфеллера, щоб платити божевільні гроші! WMJ.ru задумався - а за що ти платиш?

СТЕРЕОТИП 1.
Дорого - означає ефективно

У чому сенс. Ціна косметики зростає залежно від інгредієнтів: це і спосіб здобичі, і якість сировини, і складність переробки, і заслужену на репутацію. Чи застосовувалися при створенні баночки крему інноваційні розробки? За працю учених ти теж платитимеш. Коли говорять, що перед тобою унікальний, а значить, дорогий продукт, ти віриш на слово. Як і в те, що він ефективний.

Про що нам не говорять.
Біологічно активні інгредієнти дійсно коштують дорого. Але в будь-якому кремі їх відсоток зовсім невеликий. Якщо написано, що крем містить екстракт "білої" чорної ікри, золото і товчені діаманти, то мається на увазі, що в ціні враховуються: витрати на рекламу, "накрутки" за бренд і підтримку армії співробітників.

Висока ціна косметики не гарантує її ефективність. Жінки у віці від 30 до 70 років користувалися продукцією різних фірм. На одну половину особи вони накладали крем від зморшок, а на іншу - звичайний зволожуючий крем. Косметологи порівняли результати. Жоден з перевірених кремів не зробив істотного впливу на зовнішній вигляд шкіри. Через 12 днів використання навіть найдорожчі і якісні креми розгладили лише деякі лінії і зморшки, але в цілому їх глибина зменшилася менше ніж на 10% - така зміна ледве помітно неозброєному оку. Краще всього себе в ході експерименту проявив один з найдешевших кремів, ціна якого складає 19 доларів.

Ти віриш в чудодійні новинки і переживаєш, що не можеш витратити скажені тищи на черговий "суперкрем"? Подумай: воно тобі треба?

СТЕРЕОТИП 2.
Распіарено - значить, корисно

У чому сенс.
Твоя шкіра дійсно багато в чому має потребу: у вітамінах, антиоксидантах, естрогені, зволожувачах і елементах, що підтримують її структуру: наприклад, колагені і еластині. Без цього старіння відбуватиметься набагато швидше. Тобі підносять засоби, що містять ці інгредієнти як панацею і унікальний спосіб вирішити всі проблеми шкіри.

Про що нам не говорять.
У чому твоя шкіра точно не має потреби, так це в неписьменності, безсистемності і фанатизмі. Тобі говорять, що косметика містить активні речовини, які проникають в глибину шкіри і впливають на неї на клітинному рівні. Шкіра - це, перш за все, бар'єр. Її поверхня складається з мертвих кліток плюс природні виділення потових і сальних залоз. Саме тому на шкіру можна наносити багато що, зокрема самі різні хімічні сполуки. Але що відбудеться, якщо яка-небудь речовина проникне до живих клітин? Воно може викликати алергічну реакцію або роздратування, надати токсичну дію і навіть спровокувати розвиток пухлин.