Окуляри - частина іміджу

Сонцезахисні окуляри зараз користуються популярністю не тільки влітку. З одного боку, пряме сонячне світло шкідливе для очей у будь-який час роки. З іншої - взимку на володаря темних окулярів ті, що оточують мимоволі звертають увагу. Проте саме перед початком літнього сезону мода на окуляри переживає справжній бум - вони продовжують залишатися атрибутом літа. Голова йде довкруги від великої кількості пропозицій. Треба зосередиться і вибирати, тому що медики довели: сонцезахисні окуляри - не просто модний аксесуар, а річ першої необхідності. Адже сонячні опіки (у тому числі і око) збільшують ризик захворювання раком в 2 рази.

Найбільш небезпечне сонячне випромінювання на південних і високогірних курортах. Там з'являтися без окулярів рішуче не рекомендується. Але і в середній смузі вони вельми бажані: озоновий шар хоч і поволі, але продовжує руйнуватися.

Згідно європейським стандартам, сонцезахисні окуляри діляться на п'ять груп. Нульова група - незатемнені окуляри, які захистять очі хіба що від ультрафіолету (UV), що пробивається крізь хмари в похмуру погоду (пропуск світла - 80-100%). У першій групі - окуляри, призначені для неактивного сонця (43-80%). Для сонячної погоди в середній смузі знадобиться вже друга група (18-43%), а при активному літньому сонці не обійтися без окулярів, які відносяться до третьої групи затемнення (8-18%). Для відпочинку на морському або гірськолижному курорті, де промені відбиваються від водної або сніжної поверхні, краще обзавестися окулярами з фільтром затемнення четвертої групи (3-8%) .із-за високого ступеня затемнення вони категорично не рекомендуються водіям. Ним краще всього використовувати окуляри другої і третьої груп затемнення.

Зараз практично в будь-якому людному місці можна побачити стенд з різноколірними окулярами з пластика. Вражає велику кількість забарвлень і нечувано низькі ціни. При цьому вони майже точнісінько копіюють моделі знаменитих фірм. Так і тягне накупити "числом більше, ціною дешевше". Але саме цього робити не потрібно. Річ у тому, що ці різноколірні штучки можуть в кращому разі доповнити наряд, але від сонця не захистять. Зіниця, прикрита такими лінзами і обдурений відсутністю прямого сонячного роздратування, замість прояву природної реакції на сонці - звуження, навпаки, розширюється і отримує всі види випромінювань за повною програмою. Не варто сподіватися і на відповідність матеріалів, з яких виготовлені такі окуляри, екологічним нормам. А нікелева оправа у багатьох часто викликає роздратування шкіри.

Не варто думати, що всі сонцезахисні очки з пластиковими лінзами неякісні. Існує міф про безумовну перевагу скляних лінз перед пластиковими. Проте єдина гідність скла - несприйнятність до подряпин. Але сучасні покриття дозволяють добитися подібного ефекту і у полімерних матеріалів.

Яскраві, незвичайні кольори, мода на яких стійко тримається в сезоні, що наступив, теж вимагають обережності у виборі. Зелений і блакитний володіють властивістю заспокоювати, чого не скажеш про оранжевий і червоний. Жовті лінзи дають цікавий ефект в похмуру погоду - все навколо робиться світлішим і яскравішим. Але, на жаль, для поїздки на курорт вони не годяться.

Важливий момент у виборі окулярів - розмір лінз. Річ у тому, що окуляри повинні захищати не тільки зіницю, але і шкіру навколо очей - тоді зморшок в цій зоні буде значно менше. Можливо, великі окуляри і свою господиню схожою на бабку, та зате надійно захистять.

Окуляри - частина іміджу, і багато хто не любить знімати їх в приміщенні: навіщо відмовлятися від такої ефектної деталі туалету? У такому разі незамінні окуляри з фотохромнимі лінзами, що пристосовуються до світла, відомі в народі як "Хамелеони". Вони відносяться до класу дуже якісних окулярів. Ще одні представник цього класу - окуляри - "полароїди" (що отримали свою назву на честь фірми, що вперше випустила їх). У них вбудовані поляризуючі лінзи, здатні знімати відблиски і не пропускати відбите світло. Їх легко дізнатися по синюватому відтінку шаруючи, що покриває лінзи. Саме вони як не можна краще підійдуть для відпочинку на морі або в засніжених горах, тому що до дев'яноста дев'яти відсотків пригнічують дратівливі очі відблиски від відзеркалювальних поверхонь.

Сонцезахисні окуляри, не дивлячись на капризи моди, можуть послужити не один сезон. Тому варто доглядати їх. Протирайте лінзи сонцезахисних окулярів сухою м'якою серветкою; зберігаєте сонцезахисні окуляри у футлярі. І врахуйте: незалежно від ступеня затемнення окулярів не рекомендується дивитися прямо на сонці.