Хімічна завивка - наука, мистецтво, краса

До хімічної завивки народ відноситься неоднозначно. У одних вона виглядає як жована мочалка, а інші гордо носять абсолютно натуральний каскад локонів. Хтось не без жаху згадує, як реанімував залишки шевелюри, а хтось хвастає, що після хімії волосся стало ще кращим. Хтось ходить в салон, персонал якого схожий на лікарів, хтось робить все на власній кухні. Схоже, потрібно як слід знатися на питанні і з'ясувати всю таємницю хімічної завивки.

Репутація Хімічна завивка була придумана мало не сто років тому. Забавно, що її винахідник, якийсь молодий перукар, тестував новий засіб на своїй нареченій. З трьох "охиміченних" локонів вижив тільки один. Тоді, мабуть, і сформувалася думка, що перманент - справа ризикована. Але публіка швидко оцінила достоїнства нового способу завивки: по-перше, вона дуже довго трималася на волоссі і робила їх слухняними, а по-друге, економила купу часу - жінки тоді як раз кинулися працювати і дуже дорожили вільними годинами. Радянські перукарі дуже любили химзавівку: вона коштувала достатньо дорого, і результат був видний за версту. На завитому волоссі відмінно трималося начісування. Але потім доводилося довго лікувати волосся - вони згорали, ламалися, обезбарвлювалися, сплутувалися до стану мочалки, розчесати яку було нереальне. Саме таку "сугубу хімію" народна пам'ять і зберегла. І наші мами, що намучили з препаратом "Локон", вселяли нам, що краще стригтися коротший.

Навіщо нам це потрібно? Завите волосся завжди виглядає об'ємніше, ніж гладкі. І живописніше. До того ж чим здоровіше організм людини, тим густіше і пишніше його волосся - а що може бути привабливіше за здоров'я? А вже чарівність локонів, що обрамляють особу... Словом, жінки уперто хочуть завиватися. Є попит - буде пропозиція: зарубіжне виробництво препаратів для химзавівки не стояло на місці, пропонуючи все більш якісну продукцію. Тільки до певного часу ми якось не дуже уважно стежили за цим процесом. Тому і не віримо, коли зараз нас переконують, що є практично нешкідливі для волосся технології завивки. А вони дійсно є, причому змінився не тільки хімічний склад препаратів, але і стандарт на зовнішній вигляд скрученого волосся. Якщо раніше завивка означала крутий завиток, то сьогодні можна зробити об'ємною тільки частина волосся у коріння, щоб зачіска і без африканських кучериків виглядала об'ємнішою. Ще химзавівка допомагає приховати деякі проблеми - тонке або рідкісне волосся, наприклад. Перукарі говорять, що жінки в більшості випадків правильно вибирають той образ, який їм йде. Але біда: у них не завжди є відповідна основа для цього - волосся не тієї якості, структура не та, зростання волосся не той. І одній лише стрижкою тут не обійтися - саме завивка допомагає досягти бажаного результату.

Що в арсеналі? Сьогоднішній ринок препаратів для хімічної завивки незвичайно багатий: конкуренція підстібає. Навіть російські виробники останнім часом заворушилися і випускають деякі новинки. Не можна сказати, що вони погані, але пам'ять про "Локон" ще жива. Але комусь і він здавався цілком прийнятним. І хоча індивідуальна реакція на той або інший препарат взагалі може бути непередбачуваною, краще все ж таки вибирати свідомо безпечні шляхи.

Що краще: химзавівка в домашніх умовах або професійна завивка?

"Зроби сам" У свій час широко рекламувалися засоби для химзавівки в домашніх умовах - наприклад, "Wella-perm" від Wella, "Velvet" від L'oreal, "Rilken". Дуже вже сильно у російських жінок прагнення економії ради робити все своїми руками - чим і користувалися виробники. Треба сказати, що деякі з "домашніх" препаратів були непоганими. При умілому використанні вони давали вражаючі результати. Особливо "Velvet" від L'oreal. Можливо, саме тому він і був знятий з виробництва - дуже сильно конкурував з професійною лінією для завивки від цієї ж фірми. А "Wella-perm" помітно освітлює волосся і все-таки сушить їх. Але при всіх своїх достоїнствах набори для домашньої завивки сильно поступаються в якості професійним лініям. І ось чому.

Професійна завивка Коли волос піддається хімічній завивці, змінюється структура так званих сірчаних містків, яка і визначає форму волоса. Спочатку ці містки потрібно зруйнувати, щоб вони могли з'єднатися по-новому, а потім ці з'єднання закріпити. В принципі, для процесу химзавівки досить два препарати - що формує і закріплює. Саме вони і входять в "домашні" набори. Звичайно, виробники прагнуть зробити їх формулу якомога більш щадною. Але, на жаль, всі ці роз'єднання -соєдіненія сильно псують волос. Тому необхідно робити щось додатково, щоб запобігти непотрібним руйнуванням і добитися стійкості і гладкості локона. Високоякісні професійні лінії для химзавівки включають близько десятка різних препаратів, деякі з них мають варіанти для різних типів волосся. Навіщо так багато? Щоб забезпечити волосся від будь-якого несприятливого чинника. Волосся обробляє готуючим складом, що підсилює дію основного препарату на одні частини волоса і утрудняє його проникнення в інших (слабкіші). Якщо пригадати, що структура одного і того ж волоса неоднорідна по довжині, то логічно припустити, що на коріння слід застосовувати сильніший засіб для завивки, а на кінці - м'якше. І після завивки потрібно негайно нанести поновлюючий склад, який пригладить лусочки волоса і не дасть йому зламатися. І так далі. Чим вище безпека, тим краще результат.

Хто кращий? Хоча виробників багато, все-таки є явні лідери по частині химзавівки. Це компанії "Schwarzkopf" (лінія "Шварцкопф профешнл"), "L'oreal" (лінія "Л'ореаль профешнл") і "Wella". Ці фірми співробітничають з крупними науково-дослідними інститутами і найвідомішими перукарями миру. У них найбільші об'єми продажів (що само по собі показове). Є менш відомі імена, більш елітарні за ціною, але що стоять на такому ж рівні за якістю. У Росії їх продукція поки зустрічається рідко. А три вищеназваних - основні із західних постачальників на російському ринку. За якістю все троє приблизно однакові. Але химзавівка від "Wella" і "L'oreal" в цілому стоїть дорожче, ніж від "Schwarzkopf" - це результат рекламного розкручування. Втім, ціни сильно коливаються залежно від рівня салону. Хороші салони зазвичай спеціалізуються на препаратах від якої-небудь однієї фірми - якщо для вас принципово, від якої, то краще дізнатися заздалегідь.

Навіщо йти в салон? Зрозуміло, що купити лінію цілком далеко не кожному по кишені. Всі професійні препарати зазвичай продаються у флаконах великого об'єму, а у відкритому вигляді зберігаються недовго - вийде, що велика частина покупки пропаде дарма (і не забудьте про бігуді). Якщо все-таки вдасться трохи заощадити на грошах, обов'язково втратите в іншому - за тих 1,5-4 години, які доведеться витратити на закручування локонів, руки втомляться настільки, що ви неодноразово проклянете свою ощадливість. А препарати розтікатимуться і поганитимуть одяг. Чи не краще розслабитися в зручному кріслі, не думаючи, як там невидима без додаткового дзеркала потилиця? Якщо самопальна хімія не вдасться, винити буде когось. А майстер несе відповідальність за те, що ви побачите на своїй голові в кінці процедури. Клієнт має право прийти в салон і зажадати, щоб йому переробили зачіску, химзавівку, якщо результати вийшли небажаними. До того ж без спеціальної підготовки дуже важко передбачити поведінку волосся під химсоставом, вибрати потрібні препарати і стайлери (так тепер модно називати бігуді) відповідної товщини і форми. І взагалі - навіщо на собі економити?

Як вибрати салон і майстра? Краще не поспішати. Зібрати інформацію, сходити на розвідку. Спершу зважитися що-небудь недороге і порівняно безпечне - скажімо, помити волосся або зробити манікюр - і тим часом придивитися до майстрів і поставити всі питання, що цікавлять. Якщо майстер працює з вашим волоссям (що б він не робив), він зобов'язаний буде відповісти на всі питання. При спілкуванні з майстром потрібно звернути увагу на те, як він діагностує волосся, як їх розглядає, чи ставить питання. Майстер повинен з'ясувати все про ваше волосся - чим миєте, коли останній раз фарбували, завивали і т. Д., і тому подібне Якщо він професійний, то задасть масу питань, навіть якщо може швидко визначити на погляд стан вашого волосся. І не просто повідомить, яка у вас структура волосся, але і пояснить, як саме хімічна завивка може повісті себе на такому волоссі. Врахуйте, що деякі перукарі, які прекрасно стрижать, не такі професійні по частині завивки. Вони її просто ненавидять, тому що не уміють робити правильно (а дарма...). І якщо перукар не може зрозуміло пояснити, чому він не радить робити завивку і особливо якщо говорить, що вона псує волосся, - знайдіть іншого. Про професіоналізм може багато що сказати і те, як перукар накручує локони - існує різноманітна техніка накрутки. Іноді вся сіль саме в стайлерах - їх в хорошому салоні має бути декілька видів на вибір. Раджу піти в хороший салон і з'ясувати, чи є у них комплекс засобів для химзавівки і який саме. Ціна не обов'язково має бути високою, але вона як би служить гарантом, що використовуються фірмові препарати хорошої якості. Де шукати салон? Розташування щодо центру Москви ще ні про що не говорить, хоча саме там переважають дорогі і хороші. Але і в центрі можна знайти якісне і дешевою обслуговування - або за великі гроші нарватися на непрофесіоналізм. Зараз в спальних районах існують дуже хороші салони - іноді це філії центральні.

Чого не можна і що можна Іноді вільний часу буває так мало! І хочеться за одних візит до перукаря зробити з волоссям все можливе: химзавівку, фарбування, мелірованіє... Проте не всі знають, що технологічно це не завжди сумісно. Химзавівка, зокрема, погано поєднується з фарбуванням окисляючими перманентними фарбниками, які містять аміак і перекис водню. Така процедура можлива тільки через 2 тижні. Деякими фарбами варто скористатися до завивки, але не в якому випадку не після (наприклад, "Ігора ботанік" від "Шварцкопф"). В день завивки допустимо зробити тонування крем-краськой без аміаку, можна підтримати свій природний відтінок за допомогою тонуючої пінки. Не рекомендується накладати завивку на мелірованниє волосся: при мелірованії у різних пасм неоднакова структура, тому складно підібрати препарат для завивки.

Чому іноді не виходить? Іноді химзавівка не виходить, або виходить гіршим, ніж хотілося б. Волосся не постраждало, але немає тих локонів, ради яких все і затівалося. Як мовиться, не узялося. Річ у тому, що є деякі несприятливі чинники. Зовсім не обов'язково, що вони вплинуть на результат, але ризик все-таки є.

По-перше, багато що залежить від структури волосся. Фахівці ділять волосся на три типи за формою перетину: круглі, овальні, плоскі. На плоскі химзавівку робити не рекомендується - плоским буває виснажене волосся. І річ не в тому, що завивка не буде стійкою - навіщо зайве навантаження і без того змученому волоссю? Але це зовсім не означає, що поганий результат гарантований. Адже одній і тій же голові можуть зустрічатися всі три типи волосся залежно від зони. Навіть один і той же волос може мати різну товщину. Словом, все відносно, але не перешкодить знати про це.

По-друге, причину невдачі іноді слід шукати в тому, як ви доглядали волосся. Несприятливе використання шампунів "2 в 1": у їх склад входить силікон, він заважає проникненню у волос хімічного складу. Використання окремого кондиціонера на якість химзавівки не впливає. Щоб завивка вийшла, за місяць перед процедурою рекомендується відмовитися від шампунів "2 в1". Якщо до завивки фарбувати волосся хною - це теж може зіпсувати результат: хна дуже згладжує волосся, і химсостав не до кінця проникає під лусочки. Неякісна хна (підробки, що містять солі деяких металів) взагалі може привести до несподіванок: волосся зеленіє, розігріваються під химсоставом до 60-70 градусів.

Ще на завивку можуть вплинути вагітність, місячні, прийом морфію, антибіотиків, хіміотерапія. Не факт, звичайно, що хімія рішуче не вийде. Але ризикувати не варто.

Як доглядати завите волосся? Існують деякі нюанси по догляду за завитим волоссям. Якщо ви носите химзавівку як самостійну зачіску - зараз багато хто так робить, це дуже практично - те розчісуватися потрібно крупним гребенем, починаючи від кінців і поступово посуваючись до коріння. Ніяких массажек, ніяких металевих гребінців. Дуже сильно ушкоджують волосся металеві шпильки. Завите волосся у жодному випадку не можна сушити в тюрбані з рушника: мокре волосся дуже еластичне, вони розтягуються, а висихаючи стискуються. Тюрбан заважає їм повернутися в початковий стан - по-перше, локон розтягується і втрачає пружність, а по-друге волосся рветься від натягнення. З тієї ж причини не рекомендується лягати спати з мокрою головою. Прагніть вибирати засоби укладань з лікувальним ефектом. Фен і бігуді допустимі, але електричні щипці і термобігуді - виключаються (вони взагалі шкідливі). Обов'язково потрібно використовувати спеціальні препарати по відходу - як мінімум кондиціонер і склад, що лікує. Можна, звичайно, удатися до рецептів народної медицини. Але яка штука: якщо відбулося порушення структури волосся, особливо хімічним чином, то всі ці домашні засоби виявляються неефективними. Тут потрібно використовувати саме хімічні препарати, призначені для відновлення структури. Будь-яка солідна фірма, що випускає засоби для химзавівки, пропонує і засоби по догляду за волоссям, спеціально розроблені. А можна скористатися секретами народної медіцини.

Хімія не вічна Зазвичай виробники дають гарантію на якийсь термін. Зараз дуже поширені технології завивки на 2 місяці. Якщо у вас коротке волосся - це досить. Якщо довгі, тобто сенс подумати про триваліший варіант. У однієї і тієї ж фірми можуть бути препарати для різної завивки. Максимум, який зазвичай називають - 6 місяців. Але індивідуальна реакція буває різною: у когось локони ледве дотягують до названого терміну, а хтось носить шестимісячну завивку майже рік. Врахуйте: хімічна зміна волосся при химзавівке настільки сильно, що до первинного стану вони вже не повернуться. Вони відростять, може загубитися пружність завитка. Але зміни структури так і залишаться до тих пір, поки ви не зріжете завиті кінці. Звичайно, волосся може випрямитися, і виглядатимуть природно, але подія зміни в структурі іноді позначаються на новій химзавівке і забарвленні - тому краще попереджати майстра, що ви вже завивали волосся.