Вугрувата шкіра

У підлітковому віці шкіра має тенденцію покриватися прищами і угрями, але треба враховувати, що якщо у вас є ці проблеми, то вони можуть з'явитися знову в будь-якому віці. От 80 до 100% підлітків в тому або іншому ступені страждають від висипань на шкірі, і вся більша кількість дорослих жінок також стикається з цими проблемами, можливо, із-за зловживання користування протизаплідними пігулками, стресів, гормональних порушень різного характеру.
Причини висипань на шкірі

Раніше вважали, що висипання на шкірі - прищі, угрі - пов'язані з певними видами продуктів харчування або брудною шкірою. Сьогодні це відносять на рахунок жирної шкіри і психологічних чинників, таких, наприклад, як стрес. Останні дослідження показали, що причиною угрів є накопичення кератогиаліна, бактерій і жирів в окремих волосяних фолікулах; найуразливіші крупні фолікули, розташовані на обличчі, грудях і верхній частині спини. На це впливають і деякі інші можливі причини:

• спадковість - у багатьох випадках висипання на шкірі пов'язані із спадковістю;
• гормональний фон - вважається, що надмірний зміст будь-яких гормонів може бути причиною висипання прищів . Кожна людина має як жіночі, так і чоловічі гормони; у жінок це явище може бути пов'язане з менструальним циклом. Застосування протизаплідних пігулок також змінює гормональний рівень в організмі, і це може стати одній з причин. Крім того, стрес відбивається на рівні викиду адреналіну, що може також позначитися на стані шкіри;
• косметична продукція - заснована на жирах і закупорююча пори (комодегенічная) . Знежирена продукція, що не закупорює пори, - кращий засіб для шкіри, схильної до висипань. Людям з жирною вугруватою шкірою рекомендується застосовувати косметичні засоби тільки на знежиреній основі;
• вологість - сприяє появі роздратування на шкірі. Влітку це може виявлятися частіше, хоча деяким людям сонце підліковує шкіру.
Запалення сальних залоз

У підлітковому віці швидко збільшується вміст гормонів в крові, а це інтенсифікує виділення сальними залозами більшої кількості шкірного жиру. Гормони можуть бути причиною надлишку кератину, що закупорює фолікулярні виходи, що виражається в типовому ураженні шкіри - угрях.У дорослих людей угрі можуть з'явитися по будь-якій з вищезазначених причин. Угрі (закрите вугор - з білою головкою; відкрите вугор - з чорною головкою) утворюються коли згустки кератину і шкірного сала закупорюють волосяний фолікул.

Деякі угрі можуть розвиватися в типові гнійничкові шкірні висипання. Такі прищі і папули утворюються з угрів, коли стінка закупореного фолікула розривається, а мертві шкірні клітки, жир і бактерії потрапляють в дерму. Потім збільшується кількість білих кров'яних кліток, що перегороджують розповсюдженню інфекції в нижні шари шкіри. З'являється почервоніння шкіри, а білі кров'яні клітки, змішані з мертвими шкірними клітками, жиром і бактеріями, скупчуються у фолікулі, утворюючи гній. Потім на шкірі з'являється червоний прищик з жовтуватою головкою, званий папулою. Не можна видавлювати прищі, оскільки бактерії можуть проникнути глибше в шкіру і може залишитися шрам. Якщо прищик не чіпати, білі кров'яні клітки поступово знищать живі бактерії.