Основний обмін, метаболізм, калькулятор калорій

ОСНОВНИЙ ОБМІН



ОСНОВНИЙ ОБМІН - це мінімальний витрата енергії, необхідний для підтримки життя організму в стані повного спокою, при виключенні всіх внутрішніх і зовнішніх впливів, через 12 годин після прийому їжі.
калькулятор калорийУ цьому стані організм витрачає енергію на ніколи не припиняються в ньому хімічні процеси. Механічну роботу, яку безперервно виконують серце, дихальні м'язи, кишечник, кровоносні судини, залізисто-секреторний апарат та інші органи. Істотний вплив на основний обмін надає тонус м'язів, тобто м'язове напруження. Основний обмін виражають у кількості енергії в кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (кДж), виділеної всім організмом (або на 1 кілограм його маси) за одиницю часу (хвилину, годину або добу).
Основний обмін дорослої людини складає приблизно 1 ккал на 1 кг маси тіла в 1 годину. Величина основного обміну залежить від віку, росту, маси тіла, статі та багатьох інших факторів. Основний обмін як узагальнений показник інтенсивності окисно-відновних процесів залежить від стану внутрішніх органів і різних зовнішніх впливів на організм. Він може змінюватися при недостатньому та надлишковому харчуванні, підвищенні або зниженні фізичних навантажень, дії на організм кліматичних факторів, порушенні функції ендокринних залоз, при захворюваннях, що супроводжуються гарячковими станами, і з багатьох інших причин. Основний обмін у одного і того ж людини в різні дні може змінюватися приблизно на 10%.
Основний обмін у дорослих людей кожні 10 років знижується на 7-10% і до старості досягає мінімальних для даного організму величин. У літньому віці знижується активність роботи клітин, сповільнюється обмін речовин, зменшується тонус м'язів, що позначається на рівні основного обміну. На зниження основного обміну в старості впливають також зменшення маси печінки, мозку, серця і нирок - органів, у яких обмін речовин і, відповідно, витрата енергії відбуваються найбільш інтенсивно.
Основний обмін - це наслідок безперервної роботи всіх складових організм клітин. Тому зі збільшенням маси тіла збільшується і основний обмін, хоча ця залежність не пряма: на основний обмін впливає не тільки маса тіла, але і її склад.
Обмін речовин найінтенсивніше відбувається в мозковій тканині, м'язах і органах черевної порожнини. Витрати енергії на підтримку життєвих функцій в «енергоємних» органах значно більше, ніж, наприклад, в жировій тканині або кістках, де обмін речовин відбувається дуже повільно. Величина окремих органів, розвиток кісткової і м'язової систем, ступінь жирових відкладень - показники суто індивідуальні, і всі вони впливають на основний обмін.
Особливу роль у цьому процесі відіграє м'язова тканина, ступінь розвитку якої у різних людей помітно різниться. Скелетні м'язи споживають близько чверті енергії, яку організм витрачає на основний обмін. Людям з добре розвиненою мускулатурою навіть в абсолютному спокої потрібно значно більше енергії. Між розвитком м'язової тканини і основним обміном встановлена ​​чітка зв'язок: при однакових вазі і зростанні худорлявий і м'язистий чоловік витрачає на основний обмін на 10-15% більше енергії, ніж повний і пухкий «неатлет».
Інтенсивність обміну речовин і енергії в жировій тканині в 3 рази нижче, ніж в решті клітинної маси організму. Кожен грам жирової тканини «спалює» на 25-30% менше енергії, ніж витрачає за той же час «середньостатистичний» грам так званої худої маси.Енерговитрати на кілограм ваги при ожирінні II ступеня на 20-25% менше, ніж у здорових людей, а при ожирінні III ступеня - на 30%. Тому при ожирінні загальна величина основного обміну зростає набагато повільніше, ніж маса тіла.
Процеси обміну у жінок протікає менш інтенсивно, ніж у чоловіків. При однаковому зростанні у жінок менше маса тіла, м'язова система розвинена слабше, а жирова тканина - сильніше. Все це призводить до того, що основний обмін на кілограм маси тіла у жінок менше в порівнянні з чоловіками. Відповідно жінці на підтримання основного обміну потрібно менше енергії, ніж чоловікові того ж ваги. У нормі ці відмінності складають 5-6%.
Рівень основного обміну залежить від харчового режиму людини. Тривале обмеження харчування або надмірне споживання їжі істотно впливають на основний обмін.
При обмеженні живлення основний обмін знижується. Маса тіла при цьому може залишатися незмінною або зменшуватися - в ​​залежності від індивідуальних особливостей і кількості і якості споживання споживаної їжі. Зниження основного обміну на 30-35% супроводжується вираженим проявом елементарної дистрофії. При повному голодуванні або вираженому недоїданні основний обмін зменшується не тільки через зниження його інтенсивності в м'язах, але і внаслідок зменшення обсягу м'язової маси.
Надлишкове споживання їжі може призвести і до підвищення, і до зменшення основного обміну. ​​Зменшення обміну пояснюється накопиченням в організмі малоактивною жирової тканини, а збільшення - підвищеним навантаженням на внутрішні органи, пов'язаної з надлишковою масою тіла.
Основний обмін залежить і від якості їжі, тобто від збалансованості раціону. При надмірному та переважно білковому харчуванні основний обмін підвищується, а при вуглеводному, навпаки, знижується.
калькулятор калорийНапружена робота м'язів сприяє збільшенню основного обміну. ​​Інтенсивність і тривалість такого збільшення пропорційні тяжкості попередньої роботи: після інтенсивної м'язової навантаження основний обмін зростає на 5-10%. У добре тренованих спортсменів основний обмін після тренування збільшується незначно, а у нетренованих людей м'язові навантаження збільшують основний обмін набагато більше.
Систематична робота м'язів викликає значне і стійке збільшення основного обміну. Наприклад, якщо щоранку робити зарядку, через рік основний обмін на кілограм маси тіла підвищиться на 40%.Гіподинамія веде до зниження основного обміну.
У здорових людей основний обмін в значній мірі залежить від індивідуальних особливостей стану щитовидної залози. Значна роль в регуляції окислювальних процесів належить гіпофізу, надниркових і статевих залоз. Підвищення їхньої активності підсилює основний обмін.
Є також дані про умовно-рефлекторних змінах обміну. Майбутня важка робота ще до її виконання може спричинити підвищення основного обміну, причому іноді навіть більш чітко, ніж фактична робота.
Розрахувати індивідуальний рівень метаболізму і добову норму калорій в залежності від ступеня фізичної активності можна скориставшись калькулятором калорій. Майте на увазі, що даний калькулятор розрахований на жінок і дає приблизні дані по рівню метаболізму і розрахунком калорій. Зате лічилка калорій дуже зручна у використанні і не вимагає спеціальних знань і навичок.