Тест на орторексія


ОДЕРЖИМІ ЗДОРОВ'ЯМ. ФІТНЕС І ДІЄТИ - ЦЕ СУЧАСНО, ПРАВИЛЬНО, АЛЕ І ... НЕБЕЗПЕЧНО



МИ ВСІ хочемо, щоб у нас було достойне охорону здоров'я, але воно впливає на наше здоров'я лише на 10-15%. Від хорошої спадковості ми залежимо на 5-20%. Від екології - на 20%. Основний внесок у своє здоров'я або нездоров'я вносимо ми самі - за даними ВООЗ, у 50-55% випадків воно залежить від способу життя. Так що абсолютно праві ті, хто веде здоровий спосіб життя. Але і він, виявляється, гарний у міру.
ОДИН завзятий товариш так старався, роблячи гімнастику для очей, що ... відірвав собі очну м'яз.Довелося пришивати. Інший вирішив позбутися всіх бактерій на обличчі, в тому числі і на очах. Брав антибактеріальне мило, намилював їм як слід палець, відтягували повіку і мазав ... З сильним кон'юнктивітом він прийшов до лікаря зі словами: «У рекламі ж було сказано, що воно вбиває всі бактерії ...» На питання лікаря: «А в рекламі було сказано, що цим милом треба протирати очі? »- відповів:« Але я ж не окуліст ... »
Сорокарічна Наталя почала з калланетики (гімнастики незручних поз). Потім нові подружки розповіли їй про принади аквааеробіки, потім знадобився ще тренажерний зал. У день на тренування йшло по 5-6 годин. На сон і сім'ю часу не залишалося. Чоловік спочатку пишався, потім терпів, потім почав злитися, а потім знайшов собі ту, яка нічим не займалася ...


ЗАСТАВ ДУРНЯ БОГУ МОЛИТИСЯ ...

Орторексія - вид психічного розладу, одержимість здоровим харчуванням і здоровим способом життя. Страждають від нього не тільки сам прагне до ідеалу, але і його близькі, яких намагаються активно залучити в процес і таврують за нерозуміння.
«Про орторексії вперше заговорили років 10 тому в Америці, де за своїм здоров'ям прийнято стежити більш ретельно, ніж в Росії.Вважається, що там цього захворювання схильне близько 6% населення, в основному жінки після 35. У Європі цифри приблизно ті ж - 6-7%. У нашій країні ця проблема поки стоїть, звичайно, не настільки гостро, оскільки щось роблять для свого здоров'я тільки відсотків 30 населення, притому не постійно, а час від часу. Але вже сьогодні, за даними соціологів, 50% батьків вважають, що головне - дати дитині хорошу освіту і навчити його здоровому способу життя. Так що важливо, щоб ці прагнення реалізувалися, але не прийняли збоченій форми ».
Орторексія швидше "супроводжує" нервову анорексію - справжнє психічне захворювання, при якому люди постійно борються зі своїм зайвою вагою, навіть якщо його насправді немає.
При нервової анорексії люди стурбовані "здоровим" харчуванням. Вони їдять не тільки низькокалорійну їжу, але і "правильну".Анорексія дуже небезпечна, вона може закінчитися навіть летальним результатом ".


ТЕСТ ДЛЯ ТИХ, КОМУ ЗАГРОЖУЄ ОРТОРЕКСІЯ

Щоб перевірити, чи є у вас симптоми орторексії, пройдіть невеликий тест. За кожне "так" додавайте собі бал.
  1. Витрачаєте ви більше трьох годин на день на роздуми про здорову їжу? (Якщо думаєте 4:00 - додайте собі 2 бали.)
  2. Чи плануєте ви завтрашнє меню сьогодні?
  3. Чи піклуєтеся ви більше про якість того, що їсте, чим про задоволення, яке ви отримуєте від їжі?
  4. Чи помічали ви, що в міру підвищення "якості" вашої дієти якість вашого життя падає?
  5. Ставайте Чи ви все більш суворою до себе?
  6. Жертвуєте ви чимось, що подобалося вам раніше, заради того щоб їсти здорову їжу?
  7. Чи відчуваєте ви, що ваше почуття власної гідності зростає, коли ви харчуєтеся правильно? Чи дивитеся ви зверху вниз на тих, хто не розділяє цього захоплення?
  8. Чи відчуваєте ви себе винуватим, коли їсте їжу, яка вам подобається, але не входить у вашу дієту?
  9. Ваша дієта ізолює вас від суспільства?
  10. Коли ви харчуєтеся "як повинно", охоплює чи вас заспокійливі відчуття повного контролю над ситуацією?
Тепер складіть всі бали. Якщо сума перевищує 4, то симптоматика орторексії наявності. Якщо ж вдобавок пошуки ідеальної дієти довели вас до виснаження, слід негайно звернутися до фахівця.


ГІТЛЕР ЗВИХНУВСЯ НА СПЕЦДІЄТУ

Прихильником здорового способу життя був і Адольф Гітлер. Особистий лікар фюрера професор Морель мав на нього практично гіпнотичний вплив. Кожен день Адольф Гітлер приймав більше 25 різних таблеток.Морель постійно робив йому знеболюючі і тонізуючі уколи, спочатку по необхідності, потім для профілактики, повідомляє РІА Новини. Через деякий час уколи стали обов'язковою частиною життя. Гітлер постійно приймав таблетки для схуднення, за якими незмінно слідував опій. Овочі, якими харчувався Гітлер, вирощувалися на особливих ділянках. Землю обкурювали, щоб вбити бактерії, удобрювали особливо чистим гноєм від особливо чистих тварин. На думку дослідників, в результаті вся ця надмірна турбота про здоров'я призвела до того, що за рік організм Адольфа Гітлера старів на чотири-п'ять років.


ДОВОДИ РОЗУМУ

ЛІКАРІ та психологи ще не зійшлися остаточно в думках: орторексія - хвороба чи ні? Тим не менше, якщо ви знаходите у родичів ознаки орторексії, нагадайте їм про те, що постійна надмірна заклопотаність чимось веде до нервового виснаження. До того ж регулярне знущань над своїм тілом чревате проблемами з шлунком, суглобами, обміном речовин і гормональним дисбалансом. Так що, стежачи за здоров'ям, дуже важливо знайти золоту середину і вчасно зупинитися у своєму прагненні дійти до ідеалу.