Гормони і жінка


ГОРМОНИ ЗСЕРЕДИНИ, ГОРМОНИ ЗЗОВНІ



Багато хто уникає прийому гормональних препаратів через острах набрати вагу, але лікарі вважають це забобоном. Насправді збільшення ваги при прийомі оральних контрацептивів відбувається тільки в сукупності зі збільшенням споживання пирогів і булочок.
Дійсно, у жінки може дещо збільшитися апетит, але якщо вона його буде контролювати, проблем не виникне.Також невеликий набір ваги (один-два кілограми) іноді трапляється через накопичення рідини в тканинах, оскільки гормони мають властивість затримувати воду. Але це легко вирішується за допомогою заміни одного препарату на інший. В арсеналі сучасної медицини існують препарати, які не затримують воду, але при цьому володіють таким же антиандрогенною ефектом.
Завдання лікаря - пояснити, які проблеми можуть виникнути при лікуванні, і який буде результат. Зваживши всі плюси і мінуси, на підставі обстежень і бажання самої жінки підбирається максимально ефективне і безпечне ліки.
Сьогодні модно включати гормони і в косметичні засоби. Косметологи часто застосовують гормональні мазі, креми і лосьйони, але в першу чергу потрібно визначити, наскільки це необхідно. Тому такі препарати можуть призначатися тільки лікарем. Справа в тому, що при деяких шкірних захворюваннях гормони просто протипоказані.
Наприклад, околоротовой дерматит ні в якому разі не повинен лікуватися гормональними мазями, від цього він буде тільки прогресувати. А взагалі якщо мова йде про внутрішній стан жінки і якихось проблемах зі здоров'ям, які мають гормональну основу, то місцеві препарати не матимуть ефекту, якщо не скорегувати проблему зсередини.


ГРАЙ, ГОРМОН

Які фактори впливають на гормональний фон жінки? В першу чергу це, звичайно, вік, але не тільки. Стресові ситуації (особливо затяжні), перенесені вірусні захворювання, ліки, які приймає жінка (наприклад, застосування глюкокортикоїдів при бронхіальній астмі), - все це може суттєво змінити її гормональний фон і, як наслідок, спровокувати проблеми зі шкірою, волоссям і взагалі погіршити стан зовнішності.
Ці моменти з'ясовуються вже на першій консультації у ендокринолога (який у жінки режим, як вона харчується, чи немає порушення обміну речовин). Все це дуже важливо для того, щоб поставити правильний діагноз. Які ще гормони крім полових можуть вплинути на зовнішність жінки? Останнім часом серед косметологів ведуться дискусії про використання гормонів щитовидної залози в цілях омолодження. Насправді ці гормони можуть впливати на стан шкіри.
При гіпотиреозі (недостатній функції щитовидної залози) у жінки з'являється набряклість і сухість шкіри. А також псується структура волосся, спостерігається їх випадання і ламкість. А при тиреотоксикозі (надлишкової функції щитовидної залози) жінок більшою мірою хвилюють симптом пітливості. Зате з приводу шкіру скарг ніяких немає - вона, навпаки, стає оксамитовою та ніжною.
У середині XX століття за допомогою гормонів щитовидної залози намагалися лікувати не тільки проблеми зі шкірою, але й ожиріння.Але фахівці-ендокринологи вважають, що цього робити не можна. Тому що прийом гормонів щитовидної залози при її нормальній функції може штучно викликати тиреотоксикоз, який буде вкрай негативно впливати на серцево-судинну систему, кісткову систему, психоемоційну сферу жінки.
Ми б застерегли жінок приймати гормони щитовидної залози виключно в косметичних цілях. Ще є так звані ендорфіни - спеціальні медіатори, які виробляються в головному мозку. Їх ще часто називають «гормонами радості». Хоча безпосередньо вони на зовнішність не впливають, але зате покращують настрій. А психоемоційна сфера надзвичайно важлива для самопочуття і самовідчуття жінки, що, в кінцевому рахунку, завжди відбивається на її зовнішності.
Взагалі помічено, що при позитивному настрої у людей або зменшується кількість хвороб як таких, або поліпшується їх перебіг.Суттєво впливає на структуру шкіри і так званий соматотропний гормон.
При такому захворюванні, як акромегалія (на щастя, воно зустрічається дуже рідко), шкіра потовщується, стає щільною і сальної, з глибокими складками, відзначається підвищена пітливість. Не останню роль відіграє і порушення обміну речовин. Наприклад, цукровий діабет, ожиріння різко погіршують стан шкіри. Це може не супроводжуватися проблемами зі статевими гормонами, але обмінні порушення можуть викликати збільшення кількості запальних захворювань шкіри (часто це є єдиною скаргою при початку цукрового діабету).
Тут буває або повна відсутність гормону інсуліну (найчастіше діабет молодих), або діабет гладких людей. Раніше він називався старечим, але сьогодні це хвороба значно «помолодшала» і вже розглядається як «неінфекційна епідемія» цукрового діабету.
Будь діабет досить серйозно впливає на структуру шкіри і волосся, але найчастіше ці проблеми йдуть самі по мірі нормалізації обміну речовин - рівня цукру в крові, стабілізації маси тіла. В окремих випадках потрібно якесь додаткове лікування.
Залежність гормонального фону від обміну речовин виражається у всьому нашому способі життя, відіграють роль такі фактори, як споживання висококалорійних продуктів, зниження фізичної активності, постійні стресові ситуації, недосипання. Все це часто веде до того, що споживання енергії перевищує її витрати, як наслідок - збільшується маса тіла.
А жирова тканина розглядається сьогодні як один із серйозних ендокринних органів. Приміром, практично 50% чоловічих статевих гормонів, що виробляються у жінки, перетворюються в жіночі саме в жировій тканині. У ній же виділяється маса біологічно активних речовин, які впливають на систему згортання крові, розвиток пухлинних процесів ...
Так що жирова тканина - дуже важливий орган. Її надлишок не тільки призводить до проблем ендокринного характеру, але і негативно позначається на серцево-судинній системі. Однак і її недолік теж призводить до проблем зі здоров'ям і зовнішністю.