Цукор, цукру, замінники цукру


ЦУКОР: СТРАТИТИ НЕ МОЖНА ПОМИЛУВАТИ



сахара, заменители сахараНу і де б ви поставили кому? Як розібратися, ким же нам все-таки доводиться цукор - іншому або заклятим ворогом, «білою смертю», як називають його багато дієтологів? 

ЦУКОР КОРИСТЬ, ШКОДУ


До цих пір багато дієтологів продовжують сіяти паніку і звинувачувати цукор у всіх смертних гріхах, чи то пак хворобах людських - починаючи від неврозів у дітей до раку у дорослих. Невже, все і справді так жахливо?
Насправді, багато «злочину», які інкримінувалися цукру, є міфами. На сьогоднішній день, наприклад, доведено, що діти, які їдять багато солодкого, зовсім не страждають гіперактивністю, як вважалося раніше.
Але відносно одного пункту лікарі одностайні: надмірне споживання цукру дійсно провокує ожиріння. Адже цукор, як-не - висококалорійний продукт, практично не містить вітамінів, клітковини і мінеральних речовин. Відповідно, людина, що вживає в їжу досить велику кількість цукру, повинен їсти і щось ще. А це, зрозуміло справа, додаткові калорії. В результаті рано чи пізно людина починає повніти.
сахара, заменители сахараДо цих пір ми говорили про «чистому» білому цукрі. А ось його коричневий слабо очищений побратим корисний для здоров'я. У коричневому цукрі містяться вітаміни, мінерали, рослинні волокна, які роблять процес його засвоєння необтяжливим для організму. До того ж вуглеводи - зовсім не найкалорійніша частина раціону. Енергетична цінність жирів в 2 рази вище - 9 ккал на 1 г. Тому щоб схуднути, потрібно в першу чергу обмежити споживання жирів - стверджують дієтологи.
Їжа, навіть з підвищеним вмістом вуглеводів, менш калорійна, займає більший об'єм в шлунку і дозволяє зменшувати масу тіла, не відчуваючи почуття голоду. Тільки в даному випадку мова, зрозуміло, йде не про цукерки, тортах і тістечках, а про овочі та фрукти, багатих пектином, крохмалем і природними цукрами(бувають і такі), що містяться в картоплі, моркві, буряках, яблуках.


ЯКІ БУВАЮТЬ ЦУКРУ

Всі ми звикли вважати, що цукор - не що інше, як біла сипка субстанція, або кубики, якими ми підсолоджувальних чай або каву. Але це вірно лише частково. До родини цукрів, або, як їх часто називають, « простих вуглеводів », відносяться глюкоза, фруктоза, сахароза (ті самі білі кубики чи пісок), лактоза (молочний цукор), мальтоза (солодовий цукор), стахиоза (зустрічається в бобових), галактоза і трегалоза (грибний цукор). Із них харчову цінність мають перші чотири. Так що є сенс докладно зупинитися лише на тих цукри, з якими ми стикаємося в повсякденному житті.
сахара, заменители сахараСахароза, або звичний для всіх нас цукор, являє собою дисахарид, тобто її молекула складена з молекул глюкози і фруктози, з'єднаних між собою. Це найбільш поширений компонент їжі, хоча в природі сахароза зустрічається не так вже часто.
Саме сахароза викликає найбільше обурення дієтологів. Вона, мовляв, і ожиріння провокує, і не дає організму корисних калорій, а тільки "порожні", і для діабетиків небезпечна. Так от, по відношенню до білого хліба глікемічний індекс сахарози дорівнює 89, а по відношенню до глюкози - всього 58. Глікемічний індекс - це швидкість засвоєння вуглеводів, за 100% в окремих випадках береться білий хліб, в інших - глюкоза. Чим вище глікемічний індекс , тим швидше підвищується рівень глюкози в крові після прийомуцукру. Це викликає викид підшлунковою залозою гормону інсуліну, транспортуючого глюкозу в тканини. Занадто великий приплив цукрів призводить до того, що частина їх відправляється в жирові тканини і там перетворюється в жир (формуючи саме той запас, який більшості з нас зовсім не потрібний!). З іншого боку, високогликемические вуглеводи швидше засвоюються, тобто з їх допомогою можна отримати швидкий приплив енергії.
Для діабетика сахароза і справді «біла смерть». До речі, діабет буває двох типів. При першому типі діабету інсулін просто не виділяється в потрібних кількостях, діабет другого типу розвивається по іншим причинам. Діабет першого типу може бути спровокований надлишком вуглеводів, тому-то сахарозу і називають «білим отрутою».
Затягнулася пауза між традиційними прийомами їжі? Не забороняється почати трапезу з ложечки цукрового піску. Адже вуглеводи - унікальне паливо для клітин мозку. Ними можна швидко «наситити» голодуючу нервову систему, заглушити вовчий апетит і, таким чином, уникнути переїдання. Але, знову ж таки, треба знати міру!
Сахарозу звинувачують ще й у псування зубів. Так, такий сумний ефект може мати місце, але тільки при надмірному споживанні.
Сахарозу рекомендують при гострому нефриті, недостатності функцій нирок або печінки, рідше при гострому гепатиті і холециститі або при їх загостренні. Хворим слід 5 разів на день випивати склянку чаю з 30 г цукру. Але для людини з нормально працює гормональною системою невеликі (!) Кількості сахарози можуть бути навіть корисні. Цукор - наше солодке порятунок, якщо, наприклад, на голодний шлунок закрутилася або розболілася голова. Причина все та ж - низький рівень глюкози в організмі.
сахара, заменители сахараГлюкоза - найбільш поширений компонент, що міститься в різний ягодах. Це простий цукор, тобто молекула глюкози складається всього з одного колечка. Глюкоза володіє меншою насолодою в порівнянні з сахарозою, у неї більш високий глікемічний індекс (138 по відношенню до білого хліба). Відповідно, вона з більшою ймовірністю буде перетворюватися в жир, оскільки викликає різке підвищення рівня цукру в крові. З іншого боку, це робить глюкозу найбільш цінним джерелом так званої «швидкої енергії».
На жаль, за енергетичним сплеском може послідувати швидкий спад, що загрожує гіпоглікемічний комою (втрата свідомості внаслідок недостатнього забезпечення мозку цукром) і розвитком діабету.
сахара, заменители сахараФруктозою багаті всілякі фрукти, а також мед. Зважаючи на низький глікемічного індексу (31 відношенню до білого хліба) і достатньою солодощі вона довгий час розглядалася дієтологами як альтернатива сахарозі. До того ж засвоєння організмом фруктози на першому етапі не вимагає участі інсуліну, отже, її можна іноді вживати при діабеті. Але, зрозуміло, що як джерело «швидкої енергії» фруктоза не ефективна.
Лактоза, або молочний цукор, міститься в молоці і молочних продуктах. Нею також багаті погано очищені молочні протеїни. Глікемічний індекс по білому хлібу у лактози 69, тобто нижче, ніж у сахарози, але вище, ніж у фруктози.
Не можна не відзначити, що приблизно 5% населення відчувають проблеми через відсутність лактази - ферменту, що розщеплює лактозу. На зуби лактоза впливає так само, як сахароза, одним словом, погано.
Мальтоза - один з основних простих продуктів, міститься в деяких видах патоки, також деяка кількість мальтози присутній в пиві. Глікемічний індекс мальтози по відношенню до білого хліба - 152. Як ви, ймовірно, вже зрозуміли, сенсу заміняти нею звичайнийцукор немає.


ДОПУСТИМА КІЛЬКІСТЬ ЦУКРУ

сахара, заменители сахараТак скільки все-таки цукру потрібно їсти, щоб не погладшати? Учені всього світу багато-багато років намагалися відповісти на це питання. І тільки в квітні 2003 року авторитетна Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила свій вердикт. На думку вчених мужів, які представляють Організацію, у здорової людини зцукром повинно надходити не більше 10% калорій від денного раціону. Якщо перевести грами в шматочки рафінаду, вийде цілком пристойно - 10-12 шматків.
Але справа в тому, що в денну норму входить не тільки цукор, який ми додаємо в чай, каву або кашу, але йцукру, що містяться в решті їжі, яку ми їмо. Тим часом баночка газованого напою, наприклад, може містити близько 40 г цукру! Випивши таку баночку вдень і попивши солодка кава з молоком вранці, ми вже перевищуємо квоту за кількістю цукру. А що, якщо нам на роботі запропонують тортик, а відмовлятися незручно? Отож і воно.
Невтомні американці підрахували, що середньостатистичний громадянин США отримує з їжею близько 190 гцукру на день. Це перевищення допустимої норми в 3 рази. Що стосується середньостатистичного росіянина, то, він, за даними «Союзроссахара», в середньому тільки в чистому вигляді («пісок» і рафінад) з'їдає 100 г в день. Можете собі уявити?


ЗАМІННИКИ ЦУКРУ

сахара, заменители сахараБагато дієтологів сподіваються на те, що можна буде винайти такий унікальний замінник цукру,який буде і солодким, і позбавленим калорійності, і безпечним для здоров'я.
По суті, замінники цукру, це штучно синтезовані харчові добавки, багато з яких в сотні разів солодше цукру, але позбавлені його калорійності. Найчастіше замінники цукру являють собою таблетки, які можна вживати замість цукру з кавою або чаєм, годяться вони і для приготування компотів, киселів, для консервування. До дозволених у нас в Росії замінникам цукру відносяться ацесульфат калію, цікломат натрію, аспартам і сукралоза. Офіційно вважається, що ці речовини, що надходять в офіційний продаж, абсолютно нешкідливі. В аптеках вони ховаються за назвами «Сукралюкс», «Світло», «Сусли», «Цюклі» і «Нутрісвіт». При презнаходження замінників цукру,уважно вивчіть етикетку - на ній повинен бути позначений склад. І, здавалося б, що може бути простіше - кидаєш, скільки хочеш, таблеточек в чай ​​або каву і радієш життю. Але не все так просто.
По-перше, виявилося, що замінники цукру хоч і не так калорійні, як простий цукор, зате істотно підвищує апетит. Таким чином, людина все одно починає повніти. По-друге, у великому кількість їх вживати взагалі не можна, оскільки це може обернутися розладом шлунка.
І, нарешті, багато медиків вважають, що замінники цукру, в принципі, шкідливі для організму людини. Так, у багатьох країнах заборонений до вживання замінник цукру - цікломат (в 30 разів солодше цукру), оскільки вчені побоюються, що він може стати причиною ниркової недостатності. Інші підсолоджувачі також багаторазово звинувачувалися у шкідливості - деякі медики, наприклад, вважають, що сахарин має канцерогенні властивості. Втім, ще ні одне припущення не було доведено.


ВЖИВАННЯ ЦУКРУ

сахара, заменители сахараНезаперечним фактом, що свідчить на користь розумного (!) Використання цукру в щоденному раціоні, з'явилися дослідження деяких британських вчених, розвіяти усталений міф, що від «білої смерті» повніють. «Цукор - не просто життєво важлива складова активного способу життя, але і спосіб контролю власної ваги», - стверджують в Міжнародній організації по цукру.
Споживання цукру (в розумних межах) зовсім не провокує розвиток ожиріння, і люди, безсумнівно, повинні вживати його в їжу. Але говорити, що для зменшення ваги необхідно збільшити кількість споживаного цукру - абсолютний нонсенс, - переконані вчені.
Найвідоміші британські дієтологи вважають: справжня причина зайвої ваги в тому, що люди в сучасному світі стали набагато менш рухливі і споживають калорій набагато більше, ніж потрібно організму. Крім обов'язкових сніданків, обідів і вечерь, ми ще приймаємо їжу під час перегляду телевізійних програм! Плюс постійно перекушувати, що теж далеко не кращим чином відбивається на фігурі.
Польські медики провели незалежне дослідження, в результаті якого з'ясували наступний незаперечний факт: взагалі позбавленийцукру людський організм довго не протягне. Повністю позбавляючи себе солодкого, людина ризикує перетвориться на ідіота. Ця сама «біла смерть» активує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови від цукру можуть наступити склеротичні зміни.
Крім того, вчені виявили, що саме цукор суттєво зменшує небезпеку ураження бляшками кровоносних судин, а значить, запобігає тромбози. До речі, й артрити у людей, не відмовляють собі в задоволенні побалуватися солоденьким, бувають набагато рідше. Крім того, цукор налагоджує роботу печінки і селезінки, прискорює процес зрощення кісток при переломах. Такий ось «шкідливий» цукор...
З усього сказаного стає очевидно: цукор їсти можна і навіть потрібно, тільки вже в який раз ми переконуємося, що світом править принцип золотої середини.