ЦУКОР: СТРАТИТИ НЕ МОЖНА ПОМИЛУВАТИ

ЦУКОР КОРИСТЬ, ШКОДУ
До цих пір багато дієтологів продовжують сіяти паніку і звинувачувати цукор у всіх смертних гріхах, чи то пак хворобах людських - починаючи від неврозів у дітей до раку у дорослих. Невже, все і справді так жахливо?
Насправді, багато «злочину», які інкримінувалися цукру, є міфами. На сьогоднішній день, наприклад, доведено, що діти, які їдять багато солодкого, зовсім не страждають гіперактивністю, як вважалося раніше.
Але відносно одного пункту лікарі одностайні: надмірне споживання цукру дійсно провокує ожиріння. Адже цукор, як-не - висококалорійний продукт, практично не містить вітамінів, клітковини і мінеральних речовин. Відповідно, людина, що вживає в їжу досить велику кількість цукру, повинен їсти і щось ще. А це, зрозуміло справа, додаткові калорії. В результаті рано чи пізно людина починає повніти.
![]() Їжа, навіть з підвищеним вмістом вуглеводів, менш калорійна, займає більший об'єм в шлунку і дозволяє зменшувати масу тіла, не відчуваючи почуття голоду. Тільки в даному випадку мова, зрозуміло, йде не про цукерки, тортах і тістечках, а про овочі та фрукти, багатих пектином, крохмалем і природними цукрами(бувають і такі), що містяться в картоплі, моркві, буряках, яблуках. |
ЯКІ БУВАЮТЬ ЦУКРУ
Всі ми звикли вважати, що цукор - не що інше, як біла сипка субстанція, або кубики, якими ми підсолоджувальних чай або каву. Але це вірно лише частково. До родини цукрів, або, як їх часто називають, « простих вуглеводів », відносяться глюкоза, фруктоза, сахароза (ті самі білі кубики чи пісок), лактоза (молочний цукор), мальтоза (солодовий цукор), стахиоза (зустрічається в бобових), галактоза і трегалоза (грибний цукор). Із них харчову цінність мають перші чотири. Так що є сенс докладно зупинитися лише на тих цукри, з якими ми стикаємося в повсякденному житті.

Саме сахароза викликає найбільше обурення дієтологів. Вона, мовляв, і ожиріння провокує, і не дає організму корисних калорій, а тільки "порожні", і для діабетиків небезпечна. Так от, по відношенню до білого хліба глікемічний індекс сахарози дорівнює 89, а по відношенню до глюкози - всього 58. Глікемічний індекс - це швидкість засвоєння вуглеводів, за 100% в окремих випадках береться білий хліб, в інших - глюкоза. Чим вище глікемічний індекс , тим швидше підвищується рівень глюкози в крові після прийомуцукру. Це викликає викид підшлунковою залозою гормону інсуліну, транспортуючого глюкозу в тканини. Занадто великий приплив цукрів призводить до того, що частина їх відправляється в жирові тканини і там перетворюється в жир (формуючи саме той запас, який більшості з нас зовсім не потрібний!). З іншого боку, високогликемические вуглеводи швидше засвоюються, тобто з їх допомогою можна отримати швидкий приплив енергії.
Для діабетика сахароза і справді «біла смерть». До речі, діабет буває двох типів. При першому типі діабету інсулін просто не виділяється в потрібних кількостях, діабет другого типу розвивається по іншим причинам. Діабет першого типу може бути спровокований надлишком вуглеводів, тому-то сахарозу і називають «білим отрутою».
Затягнулася пауза між традиційними прийомами їжі? Не забороняється почати трапезу з ложечки цукрового піску. Адже вуглеводи - унікальне паливо для клітин мозку. Ними можна швидко «наситити» голодуючу нервову систему, заглушити вовчий апетит і, таким чином, уникнути переїдання. Але, знову ж таки, треба знати міру!
Сахарозу звинувачують ще й у псування зубів. Так, такий сумний ефект може мати місце, але тільки при надмірному споживанні.
Сахарозу рекомендують при гострому нефриті, недостатності функцій нирок або печінки, рідше при гострому гепатиті і холециститі або при їх загостренні. Хворим слід 5 разів на день випивати склянку чаю з 30 г цукру. Але для людини з нормально працює гормональною системою невеликі (!) Кількості сахарози можуть бути навіть корисні. Цукор - наше солодке порятунок, якщо, наприклад, на голодний шлунок закрутилася або розболілася голова. Причина все та ж - низький рівень глюкози в організмі.
![]() На жаль, за енергетичним сплеском може послідувати швидкий спад, що загрожує гіпоглікемічний комою (втрата свідомості внаслідок недостатнього забезпечення мозку цукром) і розвитком діабету. |
![]() |
Лактоза, або молочний цукор, міститься в молоці і молочних продуктах. Нею також багаті погано очищені молочні протеїни. Глікемічний індекс по білому хлібу у лактози 69, тобто нижче, ніж у сахарози, але вище, ніж у фруктози.
Не можна не відзначити, що приблизно 5% населення відчувають проблеми через відсутність лактази - ферменту, що розщеплює лактозу. На зуби лактоза впливає так само, як сахароза, одним словом, погано.
Мальтоза - один з основних простих продуктів, міститься в деяких видах патоки, також деяка кількість мальтози присутній в пиві. Глікемічний індекс мальтози по відношенню до білого хліба - 152. Як ви, ймовірно, вже зрозуміли, сенсу заміняти нею звичайнийцукор немає.
ДОПУСТИМА КІЛЬКІСТЬ ЦУКРУ

Але справа в тому, що в денну норму входить не тільки цукор, який ми додаємо в чай, каву або кашу, але йцукру, що містяться в решті їжі, яку ми їмо. Тим часом баночка газованого напою, наприклад, може містити близько 40 г цукру! Випивши таку баночку вдень і попивши солодка кава з молоком вранці, ми вже перевищуємо квоту за кількістю цукру. А що, якщо нам на роботі запропонують тортик, а відмовлятися незручно? Отож і воно.
Невтомні американці підрахували, що середньостатистичний громадянин США отримує з їжею близько 190 гцукру на день. Це перевищення допустимої норми в 3 рази. Що стосується середньостатистичного росіянина, то, він, за даними «Союзроссахара», в середньому тільки в чистому вигляді («пісок» і рафінад) з'їдає 100 г в день. Можете собі уявити?
ЗАМІННИКИ ЦУКРУ

По суті, замінники цукру, це штучно синтезовані харчові добавки, багато з яких в сотні разів солодше цукру, але позбавлені його калорійності. Найчастіше замінники цукру являють собою таблетки, які можна вживати замість цукру з кавою або чаєм, годяться вони і для приготування компотів, киселів, для консервування. До дозволених у нас в Росії замінникам цукру відносяться ацесульфат калію, цікломат натрію, аспартам і сукралоза. Офіційно вважається, що ці речовини, що надходять в офіційний продаж, абсолютно нешкідливі. В аптеках вони ховаються за назвами «Сукралюкс», «Світло», «Сусли», «Цюклі» і «Нутрісвіт». При презнаходження замінників цукру,уважно вивчіть етикетку - на ній повинен бути позначений склад. І, здавалося б, що може бути простіше - кидаєш, скільки хочеш, таблеточек в чай або каву і радієш життю. Але не все так просто.
По-перше, виявилося, що замінники цукру хоч і не так калорійні, як простий цукор, зате істотно підвищує апетит. Таким чином, людина все одно починає повніти. По-друге, у великому кількість їх вживати взагалі не можна, оскільки це може обернутися розладом шлунка.
І, нарешті, багато медиків вважають, що замінники цукру, в принципі, шкідливі для організму людини. Так, у багатьох країнах заборонений до вживання замінник цукру - цікломат (в 30 разів солодше цукру), оскільки вчені побоюються, що він може стати причиною ниркової недостатності. Інші підсолоджувачі також багаторазово звинувачувалися у шкідливості - деякі медики, наприклад, вважають, що сахарин має канцерогенні властивості. Втім, ще ні одне припущення не було доведено.
ВЖИВАННЯ ЦУКРУ

Споживання цукру (в розумних межах) зовсім не провокує розвиток ожиріння, і люди, безсумнівно, повинні вживати його в їжу. Але говорити, що для зменшення ваги необхідно збільшити кількість споживаного цукру - абсолютний нонсенс, - переконані вчені.
Найвідоміші британські дієтологи вважають: справжня причина зайвої ваги в тому, що люди в сучасному світі стали набагато менш рухливі і споживають калорій набагато більше, ніж потрібно організму. Крім обов'язкових сніданків, обідів і вечерь, ми ще приймаємо їжу під час перегляду телевізійних програм! Плюс постійно перекушувати, що теж далеко не кращим чином відбивається на фігурі.
Польські медики провели незалежне дослідження, в результаті якого з'ясували наступний незаперечний факт: взагалі позбавленийцукру людський організм довго не протягне. Повністю позбавляючи себе солодкого, людина ризикує перетвориться на ідіота. Ця сама «біла смерть» активує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови від цукру можуть наступити склеротичні зміни.
Крім того, вчені виявили, що саме цукор суттєво зменшує небезпеку ураження бляшками кровоносних судин, а значить, запобігає тромбози. До речі, й артрити у людей, не відмовляють собі в задоволенні побалуватися солоденьким, бувають набагато рідше. Крім того, цукор налагоджує роботу печінки і селезінки, прискорює процес зрощення кісток при переломах. Такий ось «шкідливий» цукор...
З усього сказаного стає очевидно: цукор їсти можна і навіть потрібно, тільки вже в який раз ми переконуємося, що світом править принцип золотої середини.