Тенденції в харчуванні


НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ В ХАРЧУВАННІ

Іноді здається, що мода на дієти так само мінлива, як і коливання ваги стурбованих схудненням жінок. Тільки черговий дієтичний фаворит зійде на трон, як йому тут же на зміну поспішає інший. Король помер-хай живе король!


КОРИСНІ ТЕНДЕНЦІЇ

Не те щоб раніше не було грубої вівсянки або неочищеного рису. Просто тепер ми більш свідомо включаємо цільні крупи в свій раціон. Та й вибір розширився: з'явилися зернові суміші, макарони з борошна грубого помелу, батони й буханці з непросіяного борошна, з висівками, зернами, насінням. Багато ресторанів включили в меню вважалися раніше "неблагородними" гарніри, такі як гречка і коричневий рис. Пристрасть до каш і стравам з необроблених злаків викликає схвалення у дієтологів. Американський Департамент по сільському господарству і харчовим продуктам опублікував оновлену Піраміду харчування, згідно з якою як мінімум половина всіх з'їдаються продуктів має припадати на цільні. У них міститься безліч вітамінів, мікроелементів і фіторечовин, які допомагають профілактиці небезпечних для життя захворювань, у тому числі онкологічних і серцево-судинних.Дослідження також підтверджують, що завдяки високому вмісту нерозчинної клітковини (з неї, власне, і складається оболонка зерна) такі продукти допомагають швидше позбутися зайвої ваги.


Перспективи
Цій тенденції дієтологи пророкують довге життя. Асортимент цільнозернових продуктів зростає, і навіть общепит відреагував на актуальні потреби суспільства. Щоб виконати "план", достатньо з'їдати тарілку каші або три скибочки цільнозернового хліба в день.


Контроль за порціями
Незважаючи на те що в некотрих ресторанах порції і раніше неосяжні, в цілому намітилася тенденція до їх зменшення. Ще більш показово, що великі супермаркети пропонують більший вибір дрібно розфасованої їжі для перекусів. Дієтологи наголошують: здорова людина може собі дозволити які завгодно ласощі, питання тільки в тому, щоб знати міру.


Перспективи
Малопорційних упаковки готових продуктів і напівфабрикатів будуть завойовувати все більшу популярність і серед виробників, і серед споживачів. З такою підмогою і калорії рахувати не потрібно-все написано на коробочці. Виходить така собі "дієта для ледачих": обсяг обіду заздалегідь прорахований, зважений, вміст збалансовано.


Геть трансжири
Це віяння стосується насамперед промислових технологій за участю рослинної олії, в результаті чого утворюються трансжірние кислоти. Нагадаємо: при нагріванні масло збагачується воднем (гідрогенізіруется) і перетворюється в тверду субстанцію, по суті-в маргарин. Трансжири прісутсвтуют в дуже багатьох готових продуктах і заподіюють істотну шкоду здоров'ю. Їх роль в закупорці судин майже так само велика, як і роль насичених жирів. Однак поки нові правила маркування, що зобов'язують усіх виробників вказувати на етикетках вміст трансжирів, діє тільки на американському ринку. А переглядом виробничого процесу турбувалися лише деякі марки, позиціонували себе як здорові продукти, але не гребує сумнівними технологіями.


Перспективи
Зміна технології-процес тривалий. Він тільки почав і ще не встиг набрати обертів. Але його вже не зупинити. Трансжири чекає доля речовин, від використання яких людство відмовилося раз і назавжди. Як, наприклад, канули в лету цукрозамінник цикламат або барвник еритрозин (пам'ятаєте льодяники "Півник на паличці"?).

ШКІДЛИВІ ТЕНДЕНЦІЇ



Білкові дієти
Аткінса давно розвінчали, але білкові, або Низьковуглеводні дієти продовжують бити всі рекорди популярності. Наприклад, "Кремлівка" (інтерес до неї посилено підігрівається "жовтими" ЗМІ). Багатьом такі схеми живлення дійсно допомогли схуднути. Але дієтологи продовжують бити тривогу про можливі наслідки для організму. Коли вуглеводи практично виключаються з меню, доводиться "перемикатися" на м'ясо. А дослідження онкологів продемонстрували, що жінки, що з'їдають в день більше 100 г червоного м'яса або м'ясних продуктів (сосиски, ковбаса, шинка), піддаються на 20% більшому ризику розвитку раку кишечника, ніж ті, хто споживає таку ж кількість м'яса за тиждень. Та й організм не в змозі переробити багато білка.




Перспективи
Низьковуглеводні дієти поступово будуть йти зі сцени, однак не виключено, що попереду нас чекає новий сплеск "білкової манії".


Сироїдіння
Ця система стара як світ, але досі впливова. Сироїдіння передбачає вживання тільки сирих продуктів і тільки рослинного походження. По суті, це крайня форма вегетаріанства. Чи варто слідувати таким принципом? Експерти вважають, що здоров'ю це не зашкодить (якщо тільки ви не страждаєте захворюваннями органів травлення), але подібний підхід збіднить ваше меню. До того ж ви недоотримаєте деяких важливих мікроелементів, які засвоюються тільки після термічної обробки.


Перспективи
Сироїдіння нікуди не дінеться, але і в перші рядки рейтингів навряд чи потрапить. Як і багато маргінальні течії, воно буде залишатися в стороні від інших "дієтичних" віянь. Іноді можна пройтися по узбіччю і "пощипати травичку". Але більшість людей не готові навіки пожертвувати смаком гарячої їжі заради примарних вигод, які обіцяє первісний підхід до застілля.


Замасковані цукрозамінники
Написи "Без цукру" або "З зниженим вмістом цукру" все частіше зустрічаються на етикетках. Прочитавши інформацію уважніше, ви виявите в списку інгредієнтів інші "підсолоджувачі", наприклад аспартам або цукралоза. Без них продукт був би несмачним, проте їх згадка чому-то "делікатно" засувають в найдальший кут: або в кінець переліку інгредієнтів, або на зворотну сторону упаковки. І хоча державні інститути "благословили" застосування цих речовин, у незалежних експертів залишаються сумніву. Дослідження тривають, але ми до з'ясування всіх обставин повинні мати можливість самостійно вирішувати, чи включати ці речовини в свій раціон. До того ж якщо в продукті немає цукру, це не означає, що він низькокалорійний. Зверніть увагу на енергетичну цінність-калорій в "легкому" продукті часом не менше, ніж у традиційному.


Перспективи
Вживання продуктів, що містять цукрозамінники, неминуче зійде нанівець. Зрозумівши, що напис "З зниженим вмістом цукру" зовсім не гарантує низькій калорійності продукту, споживач більше на цю вудку не клюне.