Ожиріння та метаболічний синдром


ЕПІДЕМІЯ СВІТОВОГО МАСШТАБУ



Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) визнала ожиріння глобальною епідемією і взяла його під свій контроль. Експерти ВООЗ прогнозують, що до 2025 року число страждаючих цією недугою досягне 300 мільйонів чоловік.
Жодне захворювання не викликає сьогодні такої кількості дискусій, як надмірна вага і ожиріння.Канони краси постійно змінюються: в XIX столітті пишнотілі красуні надихали чоловіків нітрохи не менше, ніж наприкінці XX століття довгоногі абсолютно плоскі дівчини. Така подвійність в оцінці повноти відбилася навіть на медичній трактуванні поняття «ожиріння». Тривалий час його не розглядали як хвороба, хоча воно мало до цього всі передумови. Сьогодні лікарі сміливо заявляють, що надлишок ваги повільно, але вірно підриває роботу життєво важливих систем і врешті-решт може призвести до передчасної смерті. Медики навіть змогли довести, що гладкі люди живуть менше на цілих 20 років.


СКІЛЬКИ ВАЖИТИ В КІЛОГРАМАХ?

Які основні причини появи надмірної ваги? Перша - спадковість і порушення роботи ендокринної системи, а друга (і найпоширеніша) - малорухливий спосіб життя і переїдання. Пік ожиріння зазвичай припадає на 45-55 років. Але якщо воно має генетичну природу, то може наздогнати вас і в більш ранньому віці. Захворювання вибирає, як правило, фізично малоактивних людей, особливо якщо вони не уявляють свого життя без жирної та поживної їжі і не терплять ніяких обмежень. А між тим простий розрахунок калорій показує, що досить зайвого бутерброди з сиром або склянки молока в день, щоб маса тіла збільшилася на десять кілограмів за десять років. З фактами не посперечаєшся.
Жир, як правило, віддає перевагу відкладатися в своєму, заздалегідь визначеному місці - у чоловіків в області живота і вище, а у жінок на стегнах і сідницях. Для того щоб визначити відхилення від нормальної ваги і ступінь ожиріння, пропонуємо вам обчислити індекс маси вашого тіла (ІМТ). Якщо розрахунки показують, що пора худнути, не прагніть втішити себе думкою, мовляв, в таблицю вкралася помилки, і не відмахується від проблеми, а терміново приступайте до її вирішення. В іншому випадку ви можете серйозно підірвати своє здоров'я.

ІМТ = маса тіла (кг): Зріст (м) х 2
ІМТХАРАКТЕРИСТИКА ВАГИРИЗИК СУПУТНІХ ЗАХВОРЮВАНЬ
Менше 18,5ДефіцитНизький
18,5 - 24,9НормальнаВідсутній
25 - 29НадлишковаПідвищений
30 - 34,9Ожиріння I ступеняВисокий
35 - 39,9Ожиріння II ступеняДуже високий
Більше 40Ожиріння III ступеняВкрай високий


СЕРЦЕВА «БЛОКАДА»

Головна небезпека ожиріння в тому, що на самому початку захворювання проявляється лише збільшенням форм і збільшенням ваги. «Подумаєш, зайві п'ять кілограм, - кажете ви, - в будь-який момент я їх легко скину!» І продовжуєте заїдати неприємності і стреси в надії, що коли вони закінчаться, ви знову знайдете колишні форми. А де п'ять кілограмів, там і десять, і позбутися від них, виявляється, зовсім не просто. Тим більше що на перший план виходить вже не естетична проблема, а медична: лікар ставить діагноз - ожиріння II або III ступеня. Звідки не візьмись з'являється задишка - спочатку при досить серйозних фізичних навантаженнях, а потім і при підйомі по сходах і навіть просто при швидкій ходьбі.
Зайві кілограми стають непосильною ношею і для опорно-рухового апарату: з'являється схильність до артрозу, поліартриту, змін структури хребта. Він стає малорухомим. Не витримуючи тяжкості, стираються міжхребетні диски, вилітають хребці, затискаються нервові корінці і запалюються суглобові хрящі.
Важкі ж форми ожиріння супроводжуються гіпергідрозом (пітливістю) в області шкірних складок, що дуже часто призводить до розвитку дерматитів, екземи та фурункулів. У гладких жінок порушується репродуктивна функція, у чоловіків знижується потенція і зростає ризик захворювання простати.
Але це ще не все! За даними клінічних досліджень, у надмірно повних людей спостерігається органічні зміни серцево-судинної системи, які можуть призвести до гіперфункції міокарда та атеросклерозу. Тільки уявіть: серце немов оточене жировим панциром - жир просочує навіть серцевий м'яз і може становити половину його загальної маси. Картина не з приємних! Згодом до серцевої недостатності додаються порушення функції органів дихання, частішають ларингіти, трахеїти, застійні бронхіти, пневмонії і пневмосклероз.


СИНДРОМ Х

В останні десятиліття вчені і клініцисти стали комплексно розглядати різні метаболічні порушення та захворювання, пов'язані з ожирінням. У результаті вони прийшли до висновку, що ці патології мають загальні прояви, і об'єднали їх під назвою «метаболічний синдром».
Охарактеризувати його можна як набір змін в організмі, що призводять до глибокого порушення обміну речовин. Вперше на дану проблему звернув увагу професор Равен в 1988 році і запропонував назвати її синдромом Х. Вчений провів власні дослідження і довів, що поєднання ожиріння, гіпертонії, підвищеного рівня холестерину і цукру в крові - найкоротший шлях до інфаркту та інсульту.
Метаболічний синдром, або синдром Х, - свого роду розплата за нашу урбанізацію: гіподинамію, неправильне харчування та малорухливий спосіб життя, який у подальшому може обернутися серйозними проблемами для здоров'я. Існує навіть умовна схема цих наслідків: Метаболічний синдром - 10-20 років - Атеросклероз - 10-20 років - Інфаркт, інсульт.
Про наявність метаболічного синдрому можна говорити, якщо у людини є не менше трьох з наступних симптомів:
  • надмірна вага;
  • артеріальна гіпертонія;
  • підвищення рівня цукру в крові;
  • дисліпідемія (зміна співвідношень ліпідів у крові);
  • ранній атеросклероз;
  • ішемічна хвороба серця;
  • подагра;
  • підвищення рівня чоловічих статевих гормонів у жінок.
До речі, за даними статистики, синдромом Х страждає близько 20% осіб середнього і літнього віку. І їх кількість з кожним роком зростає.
На щастя, захворювання піддається корекції. Звичайно, процес цей тривалий і поступовий, тому розраховувати на миттєвий ефект не доводиться. Починається він з повільного схуднення, не більше ніж на 500 грамів на тиждень. За рік втрата ваги повинна складати 10-15%, за другий - ще 5-7%. Під час лікування доведеться жорстко обмежити вживання вуглеводів, солі, тваринних жирів, гострих страв і алкогольних напоїв. Харчуватися найкраще дрібно, не рідше чотирьох - п'яти разів на день, а пити звичайну воду без газу - не менше 1,5 літрів в день. Наступною сходинкою на шляху до оздоровлення стануть фізичні навантаження у фітнес-клубі або басейні під керівництвом тренера.
Жир - самий енергоємний продукт (один грам дає дев'ять кілокалорій). Він не розщеплюється повністю і легко відкладається про запас, практично не вимагаючи на це енергетичних витрат. Тому при ожирінні слід збільшити кількість рослинних жирів у раціоні, обмежити продукти, багаті холестерином і насиченими жирними кислотами.
Приховані жири прижилися в їжі фаст-фудів, заморожених продуктах, які широко представлені на прилавках магазинів. А рафіновані вуглеводи чудово відчувають себе в солодких газованих напоях. До прикладу, в пляшці лимонаду ємністю 0,33 літра розчинено цілих вісім шматочків цукру.

НЕ БІЛЬШЕ 80!

Проведе маленький тест. Ви знаєте обсяг своєї талії? Повірте ще раз: він не повинен перевищувати 80 сантиметрів. Дещо більше його значення (від 81 до 87 сантиметрів) свідчить про ожиріння і про ймовірність розвитку пов'язаних з ним ускладнень. Отже, ви виміряли талію. Число вище норми?Пора приймати заходи.
Від радикальних методів, таких як ліпосакція або пластична операція по зменшенню жирових відкладень, відмовляємося відразу. Вони дають хороший косметичний ефект, але не усувають причини появи зайвої ваги. Дотримання суворих дієт теж не підходить - результат нестійкий: маса знижується, але лише на якийсь час.
Тому перше, що необхідно зробити, - обмежити надходження енергії з їжею до 500-1000 ккал на добу. Щоб не перевищити цю норму, купіть лічильник кілокалорій і складіть власну програму схуднення, передбачивши розвантажувальні дні (молочні, кефірів, рисово-компотние і кавунові один - два рази на тиждень) і фізичні навантаження різної інтенсивності. Дотримуйтеся також наступних рекомендацій.
  • Намагайтеся якомога більше рухатися. Навіть якщо ви живете на 20-му поверсі, пройдіть кілька сходових прольотів пішки.Дуже корисно!
  • Згадайте, що крім автомобіля є чудове оздоровче засіб пересування - велосипед. Катайтеся на ньому щодня неподалік від будинку, а ще краще - в найближчому парку.
  • Дайте собі слово щодня проходити пішки не менше трьох кілометрів.
  • Будинки, якщо у вас є помічниця по господарству, візьміть на себе частину її обов'язків.
  • На дачі займіться ландшафтним дизайном, поміняйте шахи на теніс або сімейний футбол.
  • У відпустці не відсипався на пляжі, а вирушайте в походи по околицях - ви не тільки дізнаєтеся багато цікавого, але й обов'язково скинете пару зайвих кілограмів.
Обмеження в їжі і щоденне фізичне навантаження навряд чи доставлять вам велике задоволення, тому поєднуйте корисне з приємним: доповніть рутину походами в SPA-салон, водолікуванням (сірководневі, йодобромні, радоновими і контрастними ваннами), підводним душем-масажем, грязелікуванням. Але пам'ятайте: всі процедури потрібно проводити за рекомендацією лікаря і під його наглядом. Доктор не тільки стежить за вашим загальним станом, але й звертає увагу на те, щоб маса тіла зменшувалася саме за рахунок жирової, але ні в якому разі не м'язової тканини.


ФАРМАЦЕВТИКА І ЗДОРОВ'Я

Якщо зниження ваги за допомогою дієти і фізичних навантажень дається вам вкрай важко, радимо приймати біологічно активні добавки. Прекрасний лікувальний ефект метаболічних порушень дають нутрицевтики та антиоксиданти. Наприклад, при наявності преддиабета останні (альфа-ліпоевоя кислота, коензим Q-10) допомагають клітинам краще засвоїти глюкозу. Що стосується корекції жирового обміну, то сьогодні на фармацевтичному ринку є достатньо якісні ліпідосодержащіе і судинні препарати - Ангіопротектори.
Проконсультуйтеся з фахівцем - він грамотно оцінить всі фактори ризику, розробить довгострокову комплексну програму їх корекції і буде контролювати її виконання. А ось від вас вимагається чітке виконання всіх рекомендацій і максимум зусиль: це 60-70% успіху. І пам'ятайте, що всі відомі у світі рослинні або синтетичні препарати здатні вивести з організму тільки 30-40% жиру.
При метаболічному синдромі дуже корисна морська капуста. Денна профілактична доза - всього дві чайні ложки водоростей: сухих, консервованих, маринованих, приготованих у вигляді різних салатів. У суп, овочеве пюре і чай можна додавати суху морську капусту.Протипоказань у цього продукту немає, за винятком непереносимості йоду.